Ga naar hoofdinhoud
Sparta - Ajax: garantie voor goals en 3 punten?

Eredivisie 2017 – 2018. Van welke club in de Eredivisie gaan we afscheid nemen? Roda JC, Sparta en FC Twente staan onderin de competitie op drie punten afstand van elkaar met nog vijf speelronden te gaan.

Degradatie Eredivisie 2018

Roda deed de laatste twee wedstrijden goede zaken door zes punten binnen te harken. In de twee duels daarvoor deed Sparta precies hetzelfde, terwijl FC Twente al het hele seizoen lang er telkens maar niet in slaagt om dat soort reeksjes te maken. Daardoor lijken de Tukkers gedoemd om direct te degraderen.

Nu komt het uiteraard vooral aan op het resterende competitieprogramma. En dat ziet er best gunstig uit voor Sparta. De Rotterdammers krijgen nog drie thuiswedstrijden tegen ploegen uit het rechterrijtje op het bordje, te weten VVV, PEC Zwolle en Heracles. De gemiddelde huidige positie van de vijf aankomende opponenten is plek 9,6 en die vijf behalen momenteel gemiddeld 1,20 punt per match.

Tricky tegenstanders Roda JC

De vijf resterende tegenstanders van Roda JC staan gemiddeld op plek 8,4, maar er zitten een paar tricky klanten tussen. Bijvoorbeeld PEC Zwolle, dat zijn grauwe reeks dompers eindelijk heeft beëindigd met een zege en dat nog speelt om een play-off ticket. En de match versus PSV is in potentie de kampioenswedstrijd voor de Eindhovenaren. Ander nadeel: deze vijf halen gemiddeld 1,42 punt per speelronde, meer dan bij Sparta dus.

FC Twente zakt verder weg

Twente (komende tegenstanders gemiddeld op plek 8,2) moet vier keer aantreden tegen ploegen uit het linkerrijtje, te weten Feyenoord, ADO, PEC Zwolle en Vitesse. Het gemiddelde aantal punten per match van de vijf is 1,23.

Maar de Eredivisie kampioen van 2010 boort schijnbaar geen nieuwe krachten aan in deze doodsstrijd en heeft in de vorige acht speelronden gemiddeld 0,19 punt per match minder behaald dan het totale gemiddelde. Kortom, FC Twente zakt alleen maar meer weg. Roda JC staat over de vorige acht speelronden op een gemiddelde boost van 0,09 punt, Sparta 0,16.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Sparta zwakste doelsaldo

En om het allemaal wat complexer te maken: als we kijken naar aantal schoten op goal voor en aantal schoten op goal tegen, dan komt Roda als slechtste uit de bus, terwijl Sparta op de ranglijst het zwakste doelsaldo heeft (-31) en Twente juist het beste (-20), met Roda er tussen in (-23).

Eredivisie voorspelling doen? FC Twente kan komend weekend nog dieper in de problemen raken tegen Feyenoord. De Rotterdammers komen op bezoek en zijn dik favoriet. Een zege van Feyenoord levert je bij de bookmakers, ondanks de grote favorietenrol, nog altijd een mooie 1.76 per ingezette euro op.

Back To Top