Ga naar hoofdinhoud
Hans Robben gaat FC Groningen talent begeleiden Getty

FC Groningen gaat de hulp van Arjen Robbens vader inschakelen om jonge talentjes te begeleiden. Hans Robben was al eerder aan de club verbonden als jeugdtrainer. Of er echt zoveel beloften rondlopen in het noorden van Nederland valt te betwijfelen: Robben senior gaat maar een dag per week aan de slag.

En verder: Kristoffer Peterson, de huidige topscorer van de Eredivisie, lijkt een versnelde ontwikkeling door te maken.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

FC Groningen talent Arjen Robben

Niet bij elke tiener is het meteen duidelijk dat hij een duizelingwekkende potentie heeft. Bij Arjen Robben was dat voor iedereen duidelijk toen hij als zestienjarige eind 2000 een paar keer in mocht vallen bij FC Groningen. Binnen de kortste keren dwong hij een basisplek af, twee jaar later zat hij bij PSV en daarna volgden Chelsea, Real Madrid en Bayern München. De geboren dribbelaar heeft het soort uitzonderlijke talent dat amper nog steun behoefde.

Taken Hans Robben bij FC Groningen

Bij de gemiddelde jeugdspeler ligt dat anders. Zij zitten nog vol twijfels: ga ik het wel redden als prof, wat moet ik als back-up gaan regelen, eet ik wel gezond, hoeveel salaris hoor ik te krijgen, moet ik naar de trainer luisteren of mijn instincten volgen? Het zijn vragen die aan het begin van je loopbaan meer aan je knagen dan als je eenmaal naam voor jezelf hebt gemaakt.

FC Groningen directeur Hans Nijland omschrijft de taken van Hans Robben zo: “Zo zal hij coachen, adviseren en begeleiden op onderdelen als onderwijs, financiën en lifestyle. En gaat hij ondersteuning bieden aan spelers die bij FC Groningen in een nieuwe omgeving terecht komen”.

Ontwikkeling Kristoffer Peterson

De huidige selectie van Groningen telt niet zoveel spelers onder de twintig. Twee om precies te zijn: Ludovit Reis en Tom van de Looi. Maar natuurlijk kunnen voetballers ook op iets latere leeftijd plots een versnelde ontwikkeling doormaken.

Dat lijkt nu te gebeuren bij Kristoffer Peterson, de aanvaller van Heracles Almelo. De Zweed is momenteel de topscorer van de eredivisie. Na zeven wedstrijden heeft hij acht treffers op zijn naam: nu al een nieuw seizoensrecord voor hem sinds hij in Nederland kwam spelen (eerst bij FC Utrecht, toen Roda). Het is ook opgevallen in zijn thuisland, want Zweedse bondscoach Janne Andersson heeft hem opgeroepen voor de nationale selectie.

Zeer effectief

De effectiviteit van Peterson is erg groot. In totaal heeft hij twaalf keer ‘on target’ geschoten, dus niet naast of over of geblokt. Daar staan maar drie off target schoten tegenover. Ter vergelijking, Hakim Ziyech schiet vaker off dan on target (veertien om twaalf). De meeste on target schoten komen tot nu toe van Abdenasser El Khayati van ADO Den Haag.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Topscorer Eredivisie voorspellen

Wedden op Eredivisie topscorer? Kristoffer Peterson staat samen met Luuk de Jong bij de bookmakers als vierde genoteerd met een quotering van 9.00. Favoriet voor de topscorerstitel is Hirving Lozano voor 4.50 x je inleg bij een goede voorspelling. Klaas-Jan Huntelaar noteert 5.00 en Robin van Persie 6.00.

Back To Top