Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie vandaag: Ajax - Willem II en AZ - Fortuna Sittard

Wat deed VVV het prima in de Eredivisie, wat een bewondering wekte de vechtlust van de Venlose club op. Maar afgelopen weekend is een groot deel van het krediet dat de promovendus opriep door de plee gespoeld door de racistische spreekkoren van een groep supporters.

Afgelopen weekend won PSV met 2-5 van VVV Venlo. Tijdens de wedstrijd wisten de raddraaiers zich nog gedeisd te houden, maar toen de nederlaag eenmaal een feit was, konden ze dat kennelijk niet meer verkroppen.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Racistische VVV Venlo supporters

Toen de PSV-spelers vanaf het veld hun tocht maakten naar de catacomben, werden nare kreten gericht aan voetballers met een donkere huidskleur. Joshua Brenet was een van hen en hij moest door teamgenoten in bedwang worden gehouden, anders was hij op het groepje afgestormd. Het gaat om een man of tien.

VVV Venlo gaat werk maken van de opsporing en vervolging van de daders. “Deze walgelijke racistische geluiden horen niet thuis in een voetbalstadion en staan haaks op de kernwaarden van onze club. We zullen er alles aan doen om de daders te achterhalen en passende maatregelen tegen hen te treffen”, zegt de club via een persbericht. De politie spoort de betreffende PSV-spelers op om aangifte te doen.

Ook worden bezoekers opgeroepen om hun foto’s en video’s te delen. Overigens heeft de NOS een filmpje gepubliceerd die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat (zie hier).

Homoseksualiteit

De voetbalwereld is oerconservatief. Dat moet veranderen. Een deel van de bezoekers en internetters denkt dat het lollig is om racistische en homofobe kreten te slaken. Sommigen van hen menen het misschien niet, maar beseffen evenmin wat het effect is van hun woorden.

Op 11 oktober was het ‘coming out day’ en ter ere daarvan droegen de aanvoerders afgelopen weekend een regenboogkleurige aanvoerdersband. De regenboog is een symbool van diversiteit, als boodschap dat ook mensen met een andere geaardheid dan de heteroseksuele bij de samenleving horen.

Dat er nog een hele lange weg te gaan is blijkt uit het angstvallige stilzwijgen van homoseksuele voetballers. Helaas lijkt het nodig dat enkele van hen opstaan om te bewijzen dat homoseksuelen ook in deze tak van de maatschappij prima kunnen functioneren. Of, zoals PEC-aanvoerder Bram van Polen zegt: “Als het waar is dat ongeveer één op de elf mannen homoseksueel is en je ziet dat vrouwelijke voetbalsters en hockeysters er wel voor uitkomen maar mannelijke voetballers niet.. Dan klopt dat niet!”

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Wedden op de Eredivisie

Hulde aan de captains voor hun actie en Van Polen voor zijn uitspraken. PEC Zwolle speelt komend weekend uit tegen NAC en staat voor winst op 2.55. Gelijkspel noteert 3.55 bij bookmaker Mr Green en NAC op 2.55. Lees: Eredivisie voorspellingen.

Back To Top