Ga naar hoofdinhoud
Laatste bekerduels: Ajax Zaterdag - Cambuur en RKC - Willem II

Eredivisie programma PSV – sc Cambuur. Het hopen is voor PSV op een misstap van Ajax, maar de ploeg kan ook zelf iets forceren. Tegen Cambuur Leeuwarden kan PSV aan het doelsaldo werken.

Cambuur Leeuwarden met zwaar gemoed naar PSV

Officieel is het nog niet zover, maar na 90 minuten in Eindhoven waarschijnlijk wel: degradatie voor Cambuur Leeuwarden. De Friezen speelden vorige week 1-1 tegen Willem II, terwijl De Graafschap met 2-0 won van FC Utrecht. Het verschil van vier punten en 16 goals in doelsaldo is onoverbrugbaar voor de Friezen. Zeker als ze tegen nu nog titelkandidaat PSV moeten, in Eindhoven.

Trainer Marcel Keizer gaat dan ook met lood in zijn schoenen naar het Philips Stadion. “De kans is vijf à tien procent dat je bij PSV wint, ik denk eerder vijf. Als sportman ga je daar natuurlijk wel je uiterste best doen. Want een kans is een kans.” Keizer zal ook met weinig plezier terugdenken aan de wedstrijd tegen PSV in eigen huis, op 12 september vorig jaar. Toen kreeg Sander van de Streek al na acht minuten rood en werd Cambuur met 0-6 opgerold.

PSV hoopt op Luuk de Jong en goals

Natuurlijk zou PSV graag die wedstrijd qua resultaat herhalen. Want ook op doelsaldo is PSV niet helemaal kansloos voor de titel. Het verschil is zes in het voordeel van Ajax. Maar PSV kan dat gat grotendeels dichten tegen Cambuur. Bovendien heeft PSV meer gescoorde goals dan Ajax, dus zes goedmaken zou genoeg zijn. Ook zou het meer druk bij Ajax leggen op de laatste wedstrijddag (De Graafschap – Ajax, PEC Zwolle – PSV).

In Leeuwarden was Luuk de Jong tegen tien man van Cambuur goed voor een zuivere hattrick. De laatste weken is de spits ook weer goed op dreef, met vier goals in drie duels. 23 van de 79 PSV-goals dit seizoen komen van zijn voeten en vooral zijn hoofd. Hij zal ook weten dat Ajax de verrichtingen van PSV zondag live in de gaten zal houden (alle wedstrijden zijn tegelijk). En dus kan snel scoren een psychologisch voordeel opleveren.

Phillip Cocu en Frank de Boer dubbele concurrenten

Het gaat de trainers van PSV en Ajax natuurlijk in de eerste plaats om de titel, en in de tweede plaats om deelname aan de lucratieve Champions League. Maar op de derde plaats komt ook nog persoonlijke erkenning. Want zowel Phillip Cocu als Frank de Boer is genomineerd voor de Rinus Michels Award, de prijs voor beste trainer in het betaald voetbal. Cocu won vorig jaar, Frank de Boer de twee jaren ervoor. Louis van Gaal en Guus Hiddink wonnen de prijs, die sinds 2004 wordt uitgereikt, ook ieder twee keer.

Ook Ron Jans (PEC Zwolle), Erik ten Hag (FC Utrecht) en John Stegeman (Heracles Almelo) zijn genomineerd, maar de prijs zal vermoedelijk gaan naar de trainer van Ajax of PSV. Opvallend: de trainers in het betaald voetbal kiezen op het Nederlands Trainerscongres op 6 mei via een stemming de winnaar, terwijl de titel mogelijk pas op 8 mei beslist wordt.

Wedden op PSV – Cambuur Leeuwarden

Dat PSV gaat winnen, lijkt volgens bookmaker 888sport bijna onvermijdelijk: 1.06 op winst voor PSV, 31.00 op winst voor Cambuur. Interessanter is natuurlijk het verschil in goals. De 0-3 handicap voor PSV staat op 2.28, een 0-5 handicap (en dus winst met minimaal 6 goals verschil) noteert 6.75. Sowieso vijf goals voor PSV staat al op een mooie 3.15.

Back To Top