Ga naar hoofdinhoud
PSV pakt al vijf jaar meeste punten Eredivisie in kalenderjaar | Getty

De competitie ligt eventjes stil en het kalenderjaar 2018 is wat betreft de Eredivisie dus klaar. Net als in 2017, 2016, 2015 en 2014 heeft PSV in dit jaar de meeste punten gehaald. De Brabanders speelden van begin januari tot en met nu 33 wedstrijden in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie en pakten daarin 85 punten.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

PSV winterkampioen Eredivisie

Het is niet zo verwonderlijk dat PSV het jaarlijstje aanvoert. De club uit Eindhoven werd immers kampioen over 2017-2018 en staat momenteel bovenaan de Eredivisie als zogeheten winterkampioen. Maar Ajax zit de huidige landskampioen op de hielen en pakte in het kalenderjaar 2018 84 punten. Het doelsaldo is ook ietsjes beter bij PSV: 98-26 tegenover 95-24.

PEC Zwolle presteert het slechtst

Feyenoord parkeert zichzelf in niemandsland op plek drie met 70 punten. De kloof op nummer vier is ook groot: dat is AZ met 58 punten. Daarna volgt FC Utrecht met 54 stuks en Vitesse vergaarde er dit jaar 51. Niet alle huidige 18 eredivisieclubs speelden ook eerder dit jaar al in deze competitie. Van de vijftien clubs voor wie dat wel geldt, deed PEC Zwolle de slechtste zaken: 33 duels, 26 punten. Geen wonder dat trainer John van ‘t Schip inmiddels de laan uit is gestuurd.

De echte Eredivisie kampioen

Zoals aangestipt is PSV nu dus al vijf jaar op rij de beste over een kalenderjaar. Dat is uiteraard niet hoe prijzen worden verdeeld, evenmin weet de winterkampioen zich elk jaar tot de echte Eredivisie kampioen te bekronen. PSV en Feyenoord slaagden daar de afgelopen twee seizoenen wel in, Ajax wist het in het seizoen 2015-2016 niet vanaf eind december tot mei vol te houden. Dat seizoen ging PSV er alsnog met de titel vandoor. Al met al werd in de afgelopen tien jaargangen zes keer de winterkampioen ook de uiteindelijke winnaar.

Sneuvelt record punten Eredivisie?

Het hoogste aantal punten ooit in de Eredivisie is 93. PSV is met zijn huidige aantal van 48 dus op weg om dat te verbreken en Ajax maakt daar met 46 stuks ook nog kans op. Tevens kan het laagste aantal tegengoals ooit worden verbroken. Dat staat op dertien, terwijl PSV en Ajax er nu acht moesten incasseren.

Back To Top