Ga naar hoofdinhoud
PSV is de kampioen op het kunstgras in de Eredivisie uitslagen voorspellen Getty

Veel clubs klagen over kunstgras. Het voelt niet lekker aan, slidings zijn daarop levensgevaarlijk en het schept ongelijkheid in de Eredivisie. Wie niet zo snel zal klagen is PSV. De koploper is op de plastic sprieten bijna onfeilbaar.

Zeven van de achttien huidige eredivisieclubs verkiezen kunstgras. Ze hebben daar allemaal zo hun redenen voor. Het is goedkoper, makkelijker in het onderhoud, kan ook bij barre weersomstandigheden worden bespeeld en geeft een moderne uitstraling. Tegenstanders vinden het maar niks. Die missen aarde, modderplassen als het regent, de geur van echt gras en klagen dat een tackle maken op kunstgras lijdt tot brandwonden.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

PSV en kunstgras goede combi

Het lijkt PSV allemaal niet zoveel te deren. De vorige twintig eredivisiewedstrijden op kunstgras leverden de koploper liefst 49 van de maximale 60 punten op. In de laatste elf matches werd tien keer gewonnen en eenmaal gelijk gespeeld. Ajax doet het ook prima met 44 punten uit de vorige 20, landskampioen Feyenoord lijkt echter niet zo geknipt voor spelen op een fake grasmat en blijft ver achter met 32 punten.

PSV-trainer Philip Cocu vernam de cijfers met een glimlach, al weet hij ook niet zo goed hoe de opmerkelijke prestaties verklaard moeten worden. “De twee laatste trainingen werken we altijd een substantieel deel van de tijd op kunstgras”, zo begint hij, maar dat doen de andere clubs natuurlijk ook als ze weten dat de komende opponent op kunstgras speelt. Bovendien: “Het is niet altijd gemakkelijk om de ondergrond na te bootsen omdat de kunstgrasvelden in de eredivisie nogal verschillen.”

Brad Jones echt zo achteruit gegaan?

Over Feyenoord gesproken, doelman Brad Jones was vorig jaar een van de onverschrokken helden van de kampioensploeg. Dit jaar schuttert de Australiër er op los. Althans, dat is de algemene opinie. Krijgt een team relatief veel goals tegen, dan wordt naast de verdediging al snel naar de keeper gekeken.

Is dat terecht? Vorig seizoen, waarin hij 32 van de 34 speelronden in actie kwam, had hij een reddingspercentage van 83 procent. Momenteel staat hij op 14 tegengoals uit 101 schoten, dus hij hield dik 86 procent tegen. Beter dus dan vorig seizoen! Hij heeft alleen de pech dat er nu veel meer ballen op hem af komen dan toen.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Wedden op Eredivisie? Komend weekend speelt PSV weer op kunstgras, uit tegen Excelsior. De Brabanders noteren 1.35, gelijkspel 5.25 en de Rotterdammers 7.50.

Back To Top