Ga naar hoofdinhoud
Luuk de Jong PSV – FC Twente Eredivisie Getty

Eredivisie: PSV – FC Twente. Zondag om 14:30 is PSV de tegenstander van FC Twente. Het is de negentiende wedstrijd van de Eredivisie. Voor PSV is de jacht op koploper Ajax ingezet, voor Twente moet de strijd tegen degradatie vorm krijgen.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016

PSV staat er goed voor

Na de winst op Feyenoord afgelopen weekend, hebben de Brabanders vijf punten voorsprong genomen op de Rotterdammers. De marge richting Ajax is nog steeds drie punten. Twente staat zestiende en heeft nog een paar resultaten nodig zoals de 4-0 zege op Heracles, om uit de gevarenzone te klimmen.

Als alleen de resultaten van de laatste zes duels worden bekeken, blijkt dat FC Twente eindelijk de weg omhoog heeft gebonden. De Tukkers behaalden in die periode zeven punten, terwijl de twaalf duels daarvoor slechts negen puntjes opleverden. PSV heeft 22 van zijn 25 laatste thuisduels in de competitie gewonnen en peurde uit de zes vorige speelronden veertien punten. Alleen Ajax deed het beter (15).

FC Twente uit uiterst kwetsbaar

Ook over de thuisresultaten zal PSV-trainer Phillip Cocu niet klagen. Acht duels, twintig punten, daar is weinig mis mee. In de Champions League werd de basis voor overwintering gelegd met drie thuiszeges. FC Twente is in uitwedstrijden uiterst kwetsbaar. Negen duels, drie punten en het slechtste uit-doelsaldo (min zestien): meer hoeft er niet over gezegd te worden.

De selectie van Twente bezit ongetwijfeld genoeg kwaliteit om ruimschoots de degradatiezone te ontvluchten. Zeker als talisman Hakim Ziyech dit seizoen binnenboord blijft, is de middenmoot haalbaar. Bij Twente lijkt de mentale reserve bij een achterstand snel uitgeput te zijn. Al vijfmaal werd verloren met vier of meer tegengoals.

Programma FC Twente

2-0 meest waarschijnlijke uitslag

Als elf keer kwam Twente op 0-1 achterstand en uit die situaties werden slechts vier punten gehaald. De drie keer dat PSV de eerste treffer van een partij incasseerde, werden er toch nog vijf punten verzameld. Daarmee heeft PSV het beste gemiddelde op dat gebied.

De landskampioen won vier van de zes laatste ontmoetingen met FC Twente en verloor er eentje. In het Philips Stadion greep PSV driemaal de drie punten en deden de Tukkers dat tweemaal (doelsaldo 11-10). Vorig seizoen won PSV met 2-0, dankzij treffers van Luuk de Jong en Georginio Wijnaldum. Laatstgenoemde is er niet meer bij, maar De Jong scoort dit seizoen gemiddeld 0,9 keer per negentig minuten. Ziyech staat op 0,6.

Programma PSV

Back To Top