Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie PSV - Ajax VI Images

Eredivisie voetbal, PSV – Ajax. Zondag om 16:45 uur schotelen PSV en Ajax ons hopelijk een meeslepend titelgevecht voor, waarin met het mes tussen de tanden wordt getracht een belangrijke voorsprong te pakken op de ranglijst. PSV staat in de competitie slechts een puntje voor op Ajax. Met nog zeven speelronden in de Eredivisie te gaan, hierna dus zes, kan ook een kleine marge beslissend blijken.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016

PSV – Ajax Eredivisie

De ploegen staan al maandenlang aan elkaar geplakt bovenin de ranglijst van de Eredivisie. Afgelopen weekend leek daar verandering in te komen, toen PSV punten liet liggen tegen Heerenveen. Ajax was solidair en verspeelde de dag daarop een 2-0 voorsprong versus NEC. Niet alleen het aantal punten is bijna gelijk (66 om 65), ook het doelsaldo toont overeenkomsten: 68-25 bij PSV en 66-18 bij Ajax.

Toch zitten er redelijk significante verschillen tussen de teams. Het begint bij de leeftijdsopbouw. Alhoewel de gemiddelde leeftijd van de verwachte basiselftallen aan beide kanten laag ligt (PSV 24,5, Ajax 22,9), beschikt PSV over een paar ervaren rotten, zoals Guardado en Moreno, terwijl e bij Ajax heel goed moet zoeken naar spelers van boven de 24 jaar. Routine is belangrijk in de zogeheten big games.

Statistieken

Daarnaast is PSV schotvaardiger dan de Amsterdammers. De koploper komt tot 18,1 schoten per wedstrijd, terwijl Ajax staakt bij 15, nog minder dan AZ. Ajax is daarentegen het meest bedreven in het voorkomen van vijandelijke doelpogingen (10,4 per duel), PSV moet per match een schot meer tolereren. Ondanks klachten dat Ajax weinig frivools laat zien, tekent de ploeg wel voor de meeste dribbels (gemiddeld 12,9). PSV schiet dan weer vanuit gevaarlijke locaties, want 60% van de schoten wordt verzonden vanaf het strafschopgebied. Bij Ajax geldt dat voor 52%.

Luuk de Jong isoleren

Ajax-trainer Frank de Boer wil dat zijn mannen PSV-aanvaller Luuk de Jong isoleren. “Als aanspeelpunt, topscorer, eindstation, leider en voorbeeld is hij een hele belangrijke speler”, zegt hij op de site van Ajax over de topscorer van PSV. Hij erkent zelfs dat Arek Milik nog niet op dat niveau is, al steekt hij de Pool wel een hart onder de riem: “Ik vind dat Arek nu ook dingen laat zien die dicht bij de kwaliteiten van Luuk liggen.”
Eerder dit seizoen ging Ajax in eigen huis met 1-2 onderuit tegen PSV. Daarentegen kwam Ajax in maart 2015 thuis met een 1-3 zege.

Back To Top