Ga naar hoofdinhoud
Voorspellingen voetbal: PSV-er Marco van Ginkel beste speler van de Eredivisie? Getty

De achttien clubs in de Eredivisie hebben samen 468 spelers onder contract. Wie van hen is momenteel de beste speler op de Nederlandse velden?

Voormalig speler en tegenwoordig analist Pierre van Hooijdonk is van mening dat het predicaat naar Marco van Ginkel moet gaan. De PSV-speler werd in de vorige twee Eredivisie seizoenen telkens in de winterstop gehuurd en doet ditmaal vanaf het begin mee.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Beste speler van de Eredivisie

Pi-Air motiveert zijn keus zo: ”Hij is in alle opzichten een moderne voetballer. Hij verdeelt het spel, hij bestrijkt het hele veld, pakt de afvallende ballen en hij scoort makkelijk.”

Het is geen hele vreemde keus van de vroegere vrijetrappenspecialist, toch zijn er volgens ons spelers die ook op de genoemde onderdelen beter scoren. Qua spelverdelen bijvoorbeeld Hakim Ziyech van Ajax of Brandley Kuwas, die in een team met veel minder kwaliteit (Heracles) toch aardig wat splijtende passes weet te geven.
En volgens cijfers van Opta heeft Stijn Wuytens (AZ) de hoogste passnauwkeurigheid op de helft van de tegenstander. Juist op dat moment zijn de druk groter en de ruimtes kleiner, zodat zuiver passen lastiger wordt.

De categorie ‘het hele veld bestrijken’ is niet zo relevant, want dat hoort nu eenmaal bij de taken van zijn positie. Is Jeroen Zoet een minder waardevolle kracht omdat hij telkens onder de lat staat? Nee, daar hoort hij te staan. Dat geldt ook voor afvallende ballen oppikken. Lionel Messi zie je dat ook zelden doen, simpelweg omdat hij niet op de plek staat waar vaak afvallende ballen op hem afkomen.

Topscorer Eredivisie

Makkelijk scoren is in dat opzicht ook een wat gemakzuchtige categorie om alle spelers tegelijk mee te beoordelen. Anderzijds, scoren is wel waar het spelletje om draait. En de huidige topscorer van de Eredivisie is Hirving Lozano, die bij PSV niet eens in de spits speelt.

Liefst negen van zijn tot nu toe vijftien schoten op goal leidden tot een doelpunt. Van Ginkel doet het met zes uit tien ook formidabel, terwijl Klaas-Jan Huntelaar met vier uit 21 niet echt het goede voorbeeld geeft aan Kasper Dolberg, die van de Ajax-leiding dit seizoen veel van de Hunter moet leren.

Transfer Hirving Lozano levert meest op

Maar er is een makkelijkere manier om in te schatten wie de beste is. Voor welke speler zouden andere clubs het meeste geld uittrekken? Volgens de site Transfermarkt is dat Lozano. De Mexicaan heeft een marktwaarde van 15 miljoen euro, Van Ginkel scoort de helft.

Wedden op eredivisie? PSV speelt dit weekend tegen FC Twente en noteert 1.17 voor winst  (gelijkspel noteert 7.50 en winst Twente 13.00). Interessanter voor een weddenschap is het voorspellen van een goal van Lozano. Dat levert je bij bookmaker Mr Green per ingezette euro 1.90 op.

Eredivisie Nieuws

Back To Top