Ga naar hoofdinhoud
SC Heerenveen - Fortuna Sittard Eredivisie zaterdag 31 augustus 2019 | Getty

De competitie is af, de strijd voor plaatsing voor de Europa League begint. Woensdag en zaterdag worden de heen- en terugwedstrijden in de halve finale gespeeld, waarbij sc Heerenveen is gekoppeld aan FC Utrecht en ADO Den Haag aan Vitesse.

Op dinsdag 15 en zaterdag 19 mei volgen de tweeluiken in de finale, waarbij de clubs die door de halve finale komen het moeten rooien tegen Heerenveen of Utrecht. Uiteindelijk blijven er twee clubs over die zich mogen inschrijven voor de tweede voorronde van de Europa League.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Play offs Europa League

Inderdaad, na al dat ploeteren om over de Europese eindstreep te raken, moeten er dus ook nog drie voorrondes door worden geworsteld, om uiteindelijk in de groepsfase van de Europa League te geraken. Dat is het gevolg van de duikvlucht die de Nederlandse competitie in de afgelopen jaren op de ranglijst van UEFA heeft genomen. Het is dus de taak aan de play-offploegen om wat continentale potjes te winnen en punten te pakken voor de ranking, zodat het parcours in de toekomst weer makkelijker wordt.

sc Heerenveen – FC Utrecht

Eigenlijk viel Heerenveen met zijn achtste plek in de Eredivisie net buiten de boot, want normaliter ligt de grens qua play-offs bij positie zeven. Omdat Feyenoord de beker won mogen de Rotterdammers aantreden in de derde voorronde van de Europa League en ligt de weg voor Heerenveen weer open.

De Friese ploeg is het al een beetje ontwend om zich te meten met buitenlandse clubs. Sinds 2012-2013 speelt Heerenveen al niet meer in Europa en het is van 2009-2010 geleden dat de groepsfase van de Europa League werd bereikt.

Onderling

FC Utrecht strandde vorig jaar in de laatste voorronde, nadat het eerder Lech Poznan uitschakelde. Daarna werd thuis wel van Zenit gewonnen, maar de 1-0 was niet genoeg. In 2013 ging het beschamend mis tegen FC Differdange 03, een misser die de club en fans het liefst totaal willen vergeten.

Utrecht won vier van de zes vorige matches tegen Heerenveen en speelde tweemaal gelijk. Het doelsaldo van die zes potjes is 13-7 voor Utrecht.

ADO Den Haag – Vitesse

ADO is zeker geen vaste gast op de Europese velden. De vorige poging was in 2011-2012, toen Omonia Nicosia uit Cyprus in de weg stond in de derde ronde. Van de vier genoemde clubs heeft Vitesse in het recente verleden de meeste Europese ervaring opgedaan, met deelnames aan de EL in 2012/13, 2013/14, 2015/16 en 2017/18. Vorig seizoen moesten de Arnhemmers het in de groepsfase doen met vijf punten en uitschakeling. Trainer Leonid Sloetski is aangesteld om wat meer potten te breken.

De zes vorige onderlinge wedstrijden leverden voor elke club twee zeges en twee nederlagen op en een totaal doelsaldo van 9-7. In de vorig zes uitduels in de competitie behaalde Vitesse slechts twee puntjes, wie weet kan ADO meteen een beslissend gat slaan.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Voorspellingen play offs

Gokje wagen? ADO Den Haag staat voor de winst op 2.85, gelijkspel levert 3.35 per ingezette euro op bij een juiste voorspelling en winst van Vitesse 2.43. Gezien de problemen die Vitesse momenteel uit heeft, tippen we de combinatie bet dat ADO wint of gelijk speelt op 1.57. sc Heerenveen is favoriet op 2.43, gelijkspel noteert 3.40 en winst Utrecht 2.80.

Eredivisie Nieuws

Back To Top