Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie speelronde 18: Top vier wint weer, Feyenoord haakt af

De verwachte clubs staan vanavond aan de aftrap van de finale van de play-offs om de Europa League. AZ begint met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

De zesde plek in de Eredivisie was eigenlijk ietwat ondermaats voor AZ, maar de Alkmaarders hebben zich tot nu toe zeer sterk getoond in de play-offs.

AZ – FC Utrecht play-offs Europa League

FC Groningen werd met twee keer 4-1 vakkundig opzij gezet. Wout Weghorst, Joris van Overeem en de jonge Calvin Stengs waren de absolute uitblinkers. Samen waren zij goed voor zeven van de acht doelpunten en een paar assists.

Alleen moet AZ in dit eerste duel met FC Utrecht wel de laatste doelpuntenmaker tegen FC Groningen missen. Alireza Jahanbakhsh ontbrak ook al in het tweede duel met FC Groningen en werd – succesvol dus – vervangen door Calvin Stengs. Trainer John van den Brom verwacht dat Stengs zich ook tegen FC Utrecht zal laten gelden. “Omdat ik hem al het hele seizoen zie spelen op de manier waarop hij traint. Die jongen gaat nu niet anders spelen nu hij even in de belangstelling staat.”

Elf dagen geleden stond precies ditzelfde duel ook al op het programma. AZ verloor met 2-3 van FC Utrecht, nadat het ook al de bekerfinale tegen Vitesse en een competitieduel met NEC verloren had. Van den Brom hecht daar niet al teveel waarde aan. “We verloren toen, maar er stond toen eigenlijk niet veel meer op het spel. Dat is nu anders. Als je wint, dan maakt het niet meer uit dat we dit seizoen al zoveel wedstrijden hebben gespeeld. Dan hebben we een soort nieuwe energie.”

Erik ten Hag: FC Utrecht belonen

In de andere dug-out zit natuurlijk ook een trainer die het succes ziet gloren aan de horizon. Erik ten Hag heeft zijn FC Utrecht naar een knappe en overtuigende vierde plek in de Eredivisie geleid. De voorsprong op nummer vijf Vitesse bedroeg zelfs elf punten. Om zichzelf definitief ‘the best of the rest’ te noemen na Ajax, Feyenoord en PSV, moet FC Utrecht dus alleen nog afrekenen met het moeilijk voorspelbare AZ.

“Wij hadden het dit seizoen niet beter kunnen doen, hebben maximaal gepresteerd. We zijn gefocust, willen winnen. En dat stralen we ook in alles uit”, aldus de trotse Ten Hag. Hij heeft vertrouwen, maar weet ook dat het op details kan aankomen. “Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoe energiek wij nog zijn in deze eindfase van het seizoen. We voetballen ook heel makkelijk. Maar we moeten wel beseffen: één moment kan alles veranderen. Zowel positief als negatief.”

Wedden op AZ – FC Utrecht

Een voorspelling doen? FC Utrecht sloot het seizoen veel beter af dan AZ, maar krijgt niet de favorietenrol van bookmaker 888Sport. De odds zijn in het voordeel van AZ, dat 2.08 op de zege krijgt. FC Utrecht moet het doen met 3.35 op een belangrijke uitzege.

In de vorige play-offduels van AZ en Utrecht vielen 17 goals in vier duels. Dus kijk goed naar de odds op veel goals. ‘Both teams to score’ staat op 1.52, maar misschien is de 2.50 op minimaal vier goals in totaal nog een betere optie.

Eredivisie Nieuws

Back To Top