Ga naar hoofdinhoud
Programma Eredivisie ADO - Feyenoord voorspellingen voetbal Getty

PEC Zwolle – FC Groningen, Eredivisie. Zaterdag om 19:45 uur treffen PEC Zwolle en Groningen elkaar in de 21e speelronde van de competitie. Beide teams staan stevig in de middenmoot, PEC Zwolle op plek acht met 29 punten en FC Groningen op plek tien met 28.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016

Europa League raakt uit zicht

Richting de top zeven, die aan het eind van het seizoen recht geeft op de Europa League (of de voorronde), dreigt een gaatje te vallen. FC Utrecht heeft nu 32 punten en haalt de afgelopen weken aanzienlijk meer punten dan dit duo. In de zogeheten form table, de vormlijst, bungelt FC Groningen onderaan met vier puntjes uit de vorige zes duels. PEC Zwolle is negende met acht punten.

Kwetsbaar

PEC deed het dit seizoen tot voort kort thuis miserabel. Het leek wel of de Zwollenaren in het IJsseldeltastadion met lood in de schoenen verschenen. Uit de eerste acht thuisduels werden elf punten gepeurd, inmiddels is dat aantal opgevoerd naar zeventien uit tien.

Bij FC Groningen liggen de problemen juist buiten het eigen stadion. De noorderlingen hebben in tien uitwedstrijden zeven punten behaald en de enige zege die buitenshuis werd genoteerd, was tegen De Graafschap. Dat lukt iedereen nog wel. Het doelsaldo in uitwedstrijden van zeven voor en achttien tegen duidt op een enorme kwetsbaarheid.

Programma PEC Zwolle

PEC Zwolle favoriet

FC Groningen heeft drie van de zes laatste partijen tegen PEC Zwolle gewonnen en twee verloren. Het waren geen goalorgies, want in die zes matches vielen er slechts dertien goals. De zes vorige onderlinge matches in Zwolle waren ook al zo onbedeeld met twaalf goals in totaal (een zege voor PEC, vier voor Groningen, totaal saldo 4-8).

In vijf van de zeven laatste duels tegen elkaar kreeg Groningen geen tegengoals van PEC. Maar de Groningers hebben ondertussen slechts één van de tien laatste uitwedstrijden in de competitie winnend afgesloten. Het gaat allemaal een beetje stroef bij de bekerwinnaar van 2015. Misschien vindt de trainer dat ook, want Erwin van de Looi maakte woensdag bekend, na dit seizoen te vertrekken.

Programma FC Groningen

Doelpogingen

PEC Zwolle schiet gemiddeld vijftien keer per eredivisiewedstrijd richting doel. Toch wordt slechts minder dan vijf van die pogingen daadwerkelijk tussen de palen (on target) gemikt. Bij FC Groningen is er wat meer zuiverheid met elf schoten waarvan vier on target. Alleen PSV onderneemt vaker dan Groningen van buiten het strafschopgebied een doelpoging (33 procent bij PSV, 37 bij FC Groningen, 44 bij PEC Zwolle).

Eredivisie Nieuws

Back To Top