Ga naar hoofdinhoud
Timo Letschert - Oranje vriendschappelijke oefeninterland - spelers uit Eredivisie Getty

Eredivisionisten in Nederlands elftal. De 23-koppige selectie van Oranje voor de aanstaande oefenwedstrijden tegen Frankrijk en Engeland, herbergt dertien spelers die uitkomen in de Eredivisie. Is dat een kracht of een zwakte?

Bondscoach Oranje haalt spelers Eredivisie

Keuzeheer Danny Blind moest zoals altijd een paar afmeldingen slikken. Davy Pröpper haakte maandag af, toen bleek dat zijn voetblessure niet snel genoeg herstelde.

De dag ervoor kwamen Daryl Janmaat, Jurgen Locadia, Erik Pieters en Ron Vlaar met een teleurstellende mededeling. Die gaten in het keurkorps zijn opgevuld door alsnog een telefoontje uit te doen gaan naar Patrick van Aanholt, Rick Karsdorp en Ibrahim Afellay.

 

De gemiddelde leeftijd van de groep die zich voorbereid op de oefeninterland (in de Amsterdam ArenA) tegen Frankrijk, bedraagt 25,2 jaar. De gemiddelde marktwaarde per voetballer is een slordige 9,4 miljoen Euro. De 23 opgeroepen Fransmannen hebben een prijskaartje van 18,9 miljoen per paar benen en bij Engeland is dat 16,3 miljoen. Oranje heeft er wel eens beter voorgestaan, maar dat is oud nieuws.

Memphis Depay nieuwe goudhaantje

Uiteraard komen de meest gerenommeerde namen van het huidige Nederlandse Elftal uit voor buitenlandse club. Memphis Depay moet het nieuwe goudhaantje worden. De 22-jarige linksbuiten beleeft een wisselvallig debuutjaar bij Manchester United. Zijn maatje Georginio Wijnaldum, die voor Newcastle uitkomt, is wel al uitgegroeid tot dragende basisspeler. Daley Blind doet het naar behoren in de defensie van Man United en Wesley Sneijder rent zich op 31-jarige leeftijd rot bij Galatasaray, maar mist de brille van vroeger.

Dat is de top vier van de huidige selectie. Wat komt daarachter? Jasper Cillessen is van de eredivisionisten de meest gevierde klant. Hij werd al diverse keren landskampioen met Ajax, speelde op het WK voetbal 2014 en staat op 25 caps. Daarna komt een contingent PSV’ers, te weten Jetro Willems, Luciano Narsingh en Jeffrey Bruma, dat de drempel van tien interlands al heeft gepasseerd. Luuk de Jong kan zich bij deze groep voegen, hij staat nu op negen interlands.

Hopen op debuut in Nederlands elftal

Maar de overige eredivisie-spelers in dit Oranje zijn nog groentjes in de grotemannenwereld van het internationale voetbal. Joel Veltman (Ajax) staat op zeven, Kenneth Vermeer (Feyenoord) op vijf, Davy Klaassen (Ajax) op vier (erg weinig voor een 23-jarige die zoveel talent krijgt toegedicht), Jeroen Zoet (PSV) op twee, Riechedly Bazoer (Ajax) op 1 en Rick Karsdorp (Feyenoord), Vincent Janssen (AZ) en Timo Letschert (FC Utrecht) hopen op een debuut in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk.

De 10 Oranjeklanten die momenteel bij een buitenlandse ploeg onder contract staan, werkten samen 370 caps af. En de 13 Eredivisiespelers 88. Het is geen goed teken dat de meerderheid van deze selectie uitkomt in de Eredivisie. Dat is immers niet waar de echte toptalenten van het Europese voetbal willen zijn.

Back To Top