Ga naar hoofdinhoud
Martin Ødegaard goals voorspellen SC Heerenveen bookmakers voetbal Eredivisie Getty

Martin Ødegaard, door SC Heerenveen gehuurd van Real Madrid, toont aan het begin van dit seizoen eindelijk zijn talent. Prompt heeft de Koninklijke uit de Spaanse hoofdstad zijn contract verlengd.

Dit seizoen maakt de Noor af in Friesland. Behoort hij tot de categorie toptalenten, of is de glans er al een beetje vanaf?

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Martin Ødegaard – Real Madrid – Heerenveen

Je bent geneigd om dat tweede te opperen. Hij brak in 2014 door bij Stromsgodet, waar hij als blaag van vijftien jaar het uit moest vechten met volwassen kerels op bevroren Noorse velden. De nu achttienjarige aanvallende middenvelder redde het puur op techniek en werd in augustus van dat jaar als beloond met zijn eerste cap voor Noorwegen.

Vanzelfsprekend kreeg hij in zijn eerste seizoen bij Real Madrid geen speeltijd. Hoe moet een joch van zestien, nog onvolgroeid en met alleen een handjevol goals in de onaanzienlijke Noorse competitie achter zijn naam, nou bovenaan de pikorde komen in een kleedkamer met bullebakken als Cristiano Ronaldo en Benzema? Ook in het reserveteam Real Madrid Castilla kwam hij niet aan de bak.

Odegaard gegroeid bij SC Heerenveen

De oplossing was uitlenen en verrassend genoeg kreeg sc Heerenveen de voorkeur. Misschien toch niet zo gek, want de Friese club heeft al hordes Scandinaviërs jong gehaald en met succes doorverkocht. Maar in de tweede seizoenshelft van 2016-2017 kwam het megatalent er niet echt uit. Na 864 speelminuten voor Heerenveen was de score één goal en drie assists. Het beeld ontstond van een timide, wat teruggetrokken jongen die zijn stempel nog niet durfde te drukken.

Na drie duels lijkt het er op dat Odegaard er nu wel klaar voor is. Hij heeft weliswaar nog geen goals en assists geleverd, maar valt veel meer (en positiever) op. Hij dribbelt aanzienlijk vaker, hij heeft gemiddeld twee sleutelpasses per match gegeven, hij schiet twee keer vaker op goal dan vorig jaar en hij heeft zijn gemiddeld aantal passes opgevoerd van 37 naar 51. Hij durft meer bij het spel betrokken te raken, wat zich ook uit in een dikke stijging van het aantal tackles: van 0,9 naar 2,7 per duel.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Meer goals en assists

“Dit seizoen wil ik meer rendement uit mijn spel halen. Meer goals, meer assists, meer beslissende acties. Over een jaar wil ik als een rijpere en betere speler terug naar Spanje”, zegt de Noor. Normaal bevalt het fans helemaal niks als een speler aangeeft eigenlijk voor een andere ploeg te willen spelen. Maar voor deze groeibriljant maken ze vast een uitzondering.

Zondag speelt Heerenveen tegen PSV. Scoort Martin Ødegaard in eigen huis? Het noteert een riante 5.00 bij de bookmakers. Lees: wedden op Eredivisie.

Back To Top