Ga naar hoofdinhoud
Marcel Keizer is de nieuwe trainer van Ajax Getty

Een weekje geleden werd hij al genoemd als topkandidaat en nu lijkt de benoeming van Marcel Keizer als nieuwe trainer van Ajax aanstaande. Dinsdagmiddag rapporteerden diverse kranten dat de Amsterdamse club definitief voor de jeugdtrainer heeft gekozen. Keizer loodste afgelopen seizoen Jong Ajax naar de tweede plek in de Jupiler League.

De achternaam Keizer is bij doorgewinterde Ajacieden niet onbekend. En Marcel Keizer blijkt zelfs een volle neef te zijn van clublegende Piet Keizer. Maar dat is natuurlijk niet de reden om hem een kans te geven als opvolger van de naar Borussia Dortmund verkaste Peter Bosz. De 48-jarige trainer leverde een toch niet geringe prestatie met Jong Ajax.

Concept programma Eredivisie 2017 – 2018

Nieuwe trainer Ajax: Marcel Keizer

Natuurlijk, de jeugdopleiding van Ajax is tot ver buiten Nederland beroemd om het vermogen om enorme talenten te scouten en af te leveren voor het profvoetbal. Maar wat het lastig maakt om met zo’n jeugdteam te presteren is dat de samenstelling week in week uit verandert.

Want diverse spelers van Jong Ajax worden weggeplukt door de hoofdmacht, zoals in de afgelopen maanden Matthijs de Ligt, Donny van de Beek en Justin Kluivert overkwam. En diverse spelers pendelen tussen beide teams, zoals Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri. Keizer moest dus telkens maar afwachten wie hij tot zijn beschikking had.

Aron Winter assistent trainer?

Marcel Keizer was niet de eerste keus van het technische hart van Ajax. Liever hadden ze een trainer met ervaring op het hoogste niveau aangetrokken, of anders een oud-speler die direct met autoriteit de kleedkamer instapt. Keizer zou dan assistent kunnen worden. Maar dit scenario lukte om diverse redenen niet. Daarom zal er nu vermoedelijk naar een zwaargewicht als assistent worden gezocht. Keizer, oud-trainer van FC Emmen en Cambuur, wordt misschien in de dug out geflankeerd door Aron Winter.

De speelstijl die Keizer bij Jong Ajax toonde heeft raakvlakken met die van Bosz. Of hij dat ook kan en durft bij Ajax 1 zal moeten blijken, want in de Jupiler League ligt de druk aanzienlijk lager en daar zijn promotie of degradatie voor Jong Ajax toch onmogelijk. Wordt Keizer spoedig gepresenteerd, dan kan hij snel echt aan de slag. Eind juli moet Ajax al spelen in de voorronde van de Champions League.

Concept programma Ajax 2017 – 2018

Back To Top