Ga naar hoofdinhoud
WK kwalificatie Gibraltar - Nederland

Ondanks dat een groot deel van clubs uit de Eredivisie tegen het gebruik van kunstgras is, zullen de plastic sprietjes vermoedelijk niet snel in de ban worden gedaan. Met name Heracles Almelo verzet zich tegen een verbod op kunstgras.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Voors en tegens kunstgras Eredivisie

Al een tijdje woedt het debat over de voordelen en nadelen van de plastic plaggen. Daarbij valt er niet zo gek veel in de kolom van voordelen te noteren, behalve dan dat een kunstmat goedkoper is in het onderhoud dan eentje van natuurlijk gras.

Ook is er in barre, winterse omstandigheden minder snel een aanleiding om een wedstrijd af te lasten, want een kunstgrasmat kan sneller worden opgefrist en gekuist dan een grasveld.

Veel meer nadelen van kunstgras bij voetbal

Maar de nadelen zijn legio. Tackelen en sliden leveren soms brandwonden op, de bal rolt anders door (waardoor spelers zich telkens moeten aanpassen en ploegen die vaker op kunstgras spelen in het voordeel zijn) en het voetbalspel is ooit bedacht als vermaak dat plaatsvindt op gras, niet op plastic. We gaan toch ook niet ineens het WK schaatsen organiseren op een houten oefenplank omdat Thialf te duur wordt? De wortels van voetbal worden letterlijk geweld aangedaan.

Heracles speelt op kunstgras en ligt dwars

De organisatie Eredivisie CV heeft nu ook wel genoeg van kunstgras en zet er wat druk op. Het plan is om vanaf 2021 de inkomsten uit Europees voetbal alleen nog te verdelen onder clubs die op natuurgras spelen.

Het lijkt erop dat zeventien van de huidige achttien eredivisieclubs hun handtekening onder dit plan willen zetten. Alleen Heracles Almelo ligt dwars. De Tukkers, die zoals je al wel kan raden op kunstgras spelen, overwegen een stap naar het sporttribunaal CAS.

Veranderen regels Eredivisie?

Gaat er dan wel iets veranderen aan de opzet en regels van de Eredivisie de komende tijd? Wellicht. De KNVB heeft een ‘veranderagenda’ opgesteld en een van de punten is een nieuwe promotie- en degradatieregeling. Opvallendste voorstel is om voortaan twee clubs rechtstreeks omlaag en omhoog te laten gaan. Dan zouden er dus alleen voor het derde plekje play-offs nodig zijn.

Geen inkrimping Nederlandse competitie

Een inkrimping van 18 naar 16 clubs zit er niet aan te komen. Begrijpelijkerwijs hebben de traditionele staartclubs er geen trek in om het nog lastiger te maken om in de Eredivisie te blijven. Zoals Danny Hesp van spelersvakbond VVCS zegt: “Ik kan me ook niet voorstellen dat een club uit het rechterrijtje akkoord gaat met zestien clubs. Je legt je hoofd op het hakblok.”

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Gaat jouw club winnen dit weekend? Wedden op Eredivisie maakt de alle wedstrijden een tikkie spannender. Wie wint bijvoorbeeld dit weekend de Derby van het Noorden? En ook in het zuiden wordt er geknokt. Venlo ontvangt Sittard…. VVV-Venlo en FC Groningen worden bij de bookmakers genoteerd als favoriet.

Back To Top