Ga naar hoofdinhoud
Luuk de Jong FC Groningen - PSV

FC Groningen – PSV Johan Cruijff Schaal. Zondag om 18:00 uur trappen Groningen en PSV in de Amsterdam ArenA af voor de Super Cup, die sinds 1997 is omgedoopt tot Johan Cruijff Schaal.

De strijd om de Super Cup, oftewel de landskampioen tegen de bekerwinnaar, is het traditionele startschot van het nieuwe voetbalseizoen. Ook kunnen Groningen en PSV aan de hand van dit duel wat beter inschatten hoe ze er voor staan en wat er nog moet gebeuren tot aan de eerste speelronde van de Eredivisie, die volgende week losbarst.

FC Groningen – PSV in de Amsterdam ArenA

De wedstrijd vindt plaats in het onderkomen van Ajax. De voetbalbond KNVB moet een thuis- en uitspelende partij aanwijzen en kwam tot de verdeling dat Groningen in zijn groenwitte thuistenue mag aantreden, terwijl PSV zijn donkerblauwe uitkloffie draagt.

Vorig jaar introduceerde de bond een noviteit omtrent de super cup: mocht na negentig minuten spelen de stand nog gelijk zijn, dan worden direct strafschoppen genomen. Met die maatregel tracht de KNVB de ploegen te ontlasten. Dertig minuten verlenging is kennelijk te veel gevraagd. Ook dit jaar is deze regel van kracht.

FC Groningen liet zien grote ploegen aan te kunnen

Groningen veroverde twee maanden geleden de nationale beker door de titelverdediger PEC Zwolle in de finale te verslaan door een goel van Albert Rusnák. De Slowaak ziet het wel zitten om weer de beslissende treffer te leveren. “Vorig seizoen verloren we met FC Groningen met 2-1 van PSV, maar we speelden een goede wedstrijd”, meent hij. “We speelden ons spel en we lieten zien dat we ook tegen grote ploegen goed kunnen voetballen.” Bekijk hier het speelschema Eredivisie van FC Groningen.

PSV favoriet in wedstrijd FC Groningen – PSV

De Eindhovenaren wonnen drie van de vorige zes ontmoetingen met de noorderlingen en verloren tweemaal. De zege van PSV in eigen huis van afgelopen maart, die door Rusnak werd aangehaald, was inderdaad zwaarbevochten. De latere landskampioen legde het die middag af qua balbezit (49 procent) en zocht vaak zijn toevlucht tot afstandschoten die niet al te zuiver waren. Slechts vijf van de negentien schoten werden tussen de palen gemikt.

Het moet nog blijken hoeveel PSV is verzwakt door de uitgaande transfers van Memphis Depay (Manchester United) en Georginio Wijnaldum (Newcastle United). Onder meer Davy Pröpper en Gastón Pereiro moeten proberen in het spoor te treden van de weggekochte internationals.Speelschema Eredivisie van PSV.

Groningen raakte Tjaronn Chery kwijt (QPR) en roerde zich amper op de transfermarkt. Van Heracles werd Bryan Linssen aangekocht voor onder de miljoen euro. Twee jaar geleden debuteerde Erwin van de Looi als trainer van Groningen en van de spelers die toen in het veld kwamen, behoren er nu nog slechts drie tot de selectie: Eric Botteghin, Johan Kappelhof en Rasmus Lindgren.

Back To Top