Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie: Goal en spel Joel Veltman uitstekend. Ajax koploper Eredivisie | Getty

Dankzij een actie die wereldwijd als “onsportief” is betiteld, is Joël Veltman plots de meest bekende Nederlandse voetballer op de planeet. De verdediger van Ajax deed in de competitiematch tegen Sparta alsof hij het spel stil wilde leggen, daarbij gebarend naar een geblesseerde medespeler. Maar zodra zijn directe tegenstander over zijn schouder keek, flitste Veltman langs hem.

De eerste vraag is natuurlijk: was dit tegen de spelregels? Het antwoord luidt “ja”. Niet dat er specifiek een paragraaf in het dikke regelboek bestaat over het faken van een time-out, maar de scheidsrechter kan bij diverse verder niet expliciet omschreven gevallen bepalen dat er sprake is van spelbederf.

Scheids Van Boekel had kunnen ingrijpen

De tweede vraag is dan, waarom werd er tijdens de wedstrijd niet voor gefloten? Scheids Pol van Boekel zag het voorval wel, maar was kennelijk te verbaasd door het ongebruikelijke moment om zijn fluitje erbij te pakken. Hij liet Veltman zijn gang gaan. Een woordvoerder van de KNVB laat weten dat Van Boekel wel in had kunnen grijpen. “Vanwege een gebrek aan respect voor het voetbalspel”, legt hij uit. En: “Hij had Veltman zelfs geel kunnen geven.”

De aanklager van de KNVB staat nu verder machteloos. Die kan alleen een (voor)onderzoek instellen, als het om incidenten gaat die niet door de arbiter zijn waargenomen. Veltman gaat dus definitief vrijuit. Al zal hij wel nog een paar keer publiekelijk door het stof moeten gaan. Via Twitter noemde hij zijn actie al “een opwelling” en “onsportief”. Voor de zekerheid schreef hij ook iets in het Engels, want de buitenlandse pers had het ook opgepakt.

Gebrek aan sportiviteit en smerige actie

De tabloid The Sun had het over een “onvoorstelbaar gebrek aan sportiviteit”, het Duitse Bild vindt het een “smerige actie” en het Franse 20minutes omschrijft Veltman als “le type le moins fair play du monde”, oftewel het minst faire gajes van de wereld. Zijn trainer Peter Bosz is ook streng: “Ik vind niet dat je op die manier iemand moet uitspelen.” De bond zal er verder gaan zaak van maken, maar hoopt :dat spelers en trainers elkaar aanspreken op dit gedrag”, want “dit moeten we niet willen.”

Wedden op Ajax

Komend weekend speelt Ajax uit tegen Vitesse. De Amsterdammers staan op 1.75 bij 888sport, gelijkspel op 3.60 en Vitesse op 4.70. gokken eredivisie.

Back To Top