Ga naar hoofdinhoud
Ierland tegen Nederland: Eredivisie spelers vriendschappelijke interland Getty

Ierland tegen Nederland, vriendschappelijke interland. Voor het EK 2016 speelt het Nederlands Elftal nog drie oefeninterlands tegen EK-gangers. Bondscoach Danny Blind wil jonge spelers de kans geven. Dus zien we veel Eredivisie.

PSV hofleverancier Ierland tegen Nederland

Op het WK 2014 kwamen 10 spelers van Oranje nog uit de Eredivisie, 13 spelers waren actief in het buitenland. Bijna twee jaar later zien we dat de balans is verschoven. Voor de oefeninterlands tegen Ierland, Polen en Oostenrijk zien we liefst 15 spelers uit de Eredivisie in het Nederlands Elftal, tegenover 10 uit het buitenland. Zes daarvan zijn actief in de Premier League.

Maar zelfs alleen al PSV levert meer spelers dan de gehele Premier League. Jeroen Zoet zal wellicht bankzitter worden, maar de veldspelers van PSV hebben een degelijke kans op speeltijd. Jetro Willems heeft zich teruggevochten in Oranje, en speelde net als Jeffrey Bruma in maart nog tegen Engeland.

Op het middenveld zien we twee PSV’ers met een Vitesse-verleden in de selectie: Marco van Ginkel en Davy Pröpper. Maar mogelijk moeten zij Wesley Sneijder, Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman (allen buitenland) en eerst nog Riechedly Bazoer (Ajax) voor zich dulden. In de aanval moeten Luuk de Jong en Luciano Narsingh ook afwachten of ze in actie mogen komen.

Vincent Janssen ‘de hoop van de Eredivisie’

Spelers in de Eredivisie weten dus dat ze bij goed presteren in the picture kunnen komen bij bondscoach Danny Blind. Misschien nog wel het prototype van hoop voor jonge voetbaltalenten, is Eredivisie-topscorer Vincent Janssen van AZ. De 21-jarige spits uit Heesch speelde op 15 mei vorig jaar nog voor Almere City tegen De Graafschap om promotie naar de Eredivisie. Op 29 maart dit jaar scoorde hij voor Oranje op Wembley tegen Engeland.

Jasper Cillessen en Ron Vlaar leiden defensie

Alleen in de aanval zien we een licht overwicht voor spelers uit het buitenland: vier tegen drie. Bij de keepers is het driemaal Eredivisie: Jasper Cillessen (Ajax), Jeroen Zoet (PSV), Kenneth Vermeer (Feyenoord). De Ajax-doelman is sinds een paar jaar de vaste doelman van Oranje. En hij leidt de defensie samen met een verdediger die na drie jaar Aston Villa sinds vorig jaar terug is in de Eredivisie, bij AZ: Ron Vlaar. In de defensie lijkt Daley Blind (Manchester United) de enige speler uit het buitenland die op een basisplaats kan rekenen.

Spelers Eredivisie Oranje vriendschappelijke interlands

Tussen haakjes het aantal interlands

Doel:
Jasper Cillessen – Ajax (27)
Jeroen Zoet – PSV (5)
Kenneth Vermeer – Feyenoord (3)

Verdediging:
Ron Vlaar – AZ (32)
Jetro Willems – PSV (18)
Jeffrey Bruma – PSV (16)
Joël Veltman – Ajax (10)
Kenny Tete – Ajax (2)

Middenveld:
Riechedly Bazoer – Ajax (3)
Marco van Ginkel – PSV (3)
Davy Pröpper – PSV (1)
Tonny Vilhena – Feyenoord (0)

Aanval:
Luciano Narsingh – PSV (16)
Luuk de Jong – PSV (10)
Vincent Janssen – AZ (2)

Back To Top