Ga naar hoofdinhoud
Excelsior - Vitesse KNVB Beker kwartfinale in de kou

Komt er over 3 jaar een Eredivisie 2.0? Half november wordt er door de Eredivisie clubs gestemd over eventuele hervormingen. Kunstgras gaat in de ban, maar wordt de competitie ook teruggebracht van 16 naar 18 clubs?

Lees over de thema’s op de veranderagenda.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Hervormingen Eredivisie

Het clubvoetbal gaat op de schop. Waarom? De veranderingen moeten zorgen voor meer internationaal succes en een hogere economische waarde. Bij het hervormingsproces zijn behalve de Eredivisie ook de eerste, tweede en derde divisie betrokken én het amateurvoetbal. Een ingewikkelde kwestie en nog lang niet alle eredivisieclubs zitten op één lijn.

De 5 punten op de veranderagenda

Dit zijn de thema’s op de veranderagenda:

  1. een verbetering van de kwaliteit en bescherming van de jeugdopleiding
  2. het creëren van eenduidige wedstrijdcondities, zoals bijvoorbeeld overal natuurgras en dezelfde bal
  3. het verder ontwikkelen van de bedrijfstak betaald voetbal zodat de economische waarde stijgt
  4. verandering in de opzet van de competitie en meer solidariteit bij de verdeling van de tv-gelden

In november 2017 hebben de eredivisieclubs unaniem ingestemd met deze vijf thema’s. Vervolgens is een stuurgroep hard aan de slag gegaan om met een veranderplan te komen.

Jacco Swart over het trage proces

Tegenover de NOS verklaart Jacco Swart (directeur Eredivisie CV) waarom het proces zo traag verloopt: “Als we als eredivisie willen dat dit allemaal gaat slagen, dan moeten we ook iets doen aan de besluitvorming. Nu is het zo dat 15 van de 18 eredivisieclubs moeten instemmen met de voorgenomen veranderingen. Dat houdt in dat er slechts 4 clubs nodig zijn om veranderingen tegen te houden.”

“Het is niet moeilijk om te bedenken dat de clubs die het meeste ontvangen, ook het meeste moeten afdragen. En dat zij dan snel kunnen zeggen: dat doen we niet. Hetzelfde kan gebeuren bij een competitieopzet met bijvoorbeeld minder clubs. De clubs die aan de onderkant van de ranglijst zitten, kunnen zo’n verandering dan met elkaar tegenhouden. Op cruciale punten is slechts een klein aantal clubs nodig om de zaak stil te leggen.”

Besluitvorming versoepelt

Afgelopen maandag hebben eredivisieclubs ingestemd om de besluitvorming te versoepelen. Straks zijn er voor een meerderheid 13 in plaats van 15 clubs nodig. Dus 6 clubs zijn straks tijdens de behandeling van de veranderagenda nodig om eventuele veranderingen tegen te houden. Swart is tevreden: “de clubs hebben hiermee een signaal afgegeven uiteindelijk bereid te zijn tot veranderen. Dat is heel positief.”

Competitie met 16 clubs?

Krijgen we over 3 jaar een kleinere competitie? Als het aan clubs onderaan de Eredivisie ranglijst ligt niet.

VVV Venlo directeur Bogers is bijvoorbeeld geen voorstander en zegt hierover in het AD: “Een eredivisie van zestien clubs kan de continuïteit van VVV in gevaar brengen. Nog los van het feit dat je twee thuiswedstrijden minder speelt en daardoor inkomsten mist, is de kans op degradatie groter.” Bogers denkt dat de meeste clubs onder de top er zo in staan.

Bekend is ook dat NAC Breda absoluut tegen inkrimping is. Maar directeur Goetzee houdt tot half november zijn kaken op elkaar. Eén ding wil hij wel kwijt: “Als kleinere club weeg je twee dingen mee: het belang van het Nederlandse voetbal en dat van je club. Dat is soms lastig.”

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Voorspel jouw kampioen met Wedden op Eredivisie. PSV de favoriet bij de bookmaker. Ajax zit daar kort op. Feyenoord volgt op grote afstand.

Back To Top