Ga naar hoofdinhoud
Frenkie de Jong laat zich niet uit over transfers | Getty

Al een tijdje is Frenkie de Jong de ‘hotste’ voetballer van de Eredivisie. Grote Europese clubs jagen op zijn handtekening. Zijn transferwaarde lijkt met de week te verdubbelen. En via een groot interview met de Britse krant The Guardian leren ook voetbalvolgers buiten Nederland de middenvelder wat beter kennen. We vatten het gesprek samen.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Interview Frenkie de Jong

Het vraaggesprek begint met de opmerking van De Jong dat hij het maar raar vindt dat een journalist vanuit Engeland in het vliegtuig stapt, alleen maar om met hem te praten. Het tekent de jeugdige onschuld die hij ook in binnenlandse interviews vertoont. De interviewer gooit er de beuk in door hem te vragen naar zijn gedachten over de constante vergelijkingen met Johan Cruyff (al spellen we die naam in Nederland vaker als Cruijff). Frenkie pareert dat handig door bescheiden te stellen dat hij nooit het niveau van ‘nummer 14’ zal halen.

Passes en dribbels

Vervolgens toont hij wel wat begrip voor de vergelijkingen. “Middenvelders geven normaal gesproken bijna alleen maar passes, maar ik onderneem ook dribbels”, zo legt hij uit. “En ik denk niet dat ik daarbij veel risico’s neem, want ik verlies de bal amper.” De cijfers ondersteunen dat: vorig jaar had De Jong in de Eredivisie de hoogste passnauwkeurigheid en het hoogste percentage geslaagde dribbels.

Transfer Frenkie de Jong naar Barca of City?

Lionel Messi is zijn favoriete spelers en de 21-jarige Ajacied legt haarfijn uit waarom: “Ik houd van zijn stijl. Hij dribbelt overal langs en laat zijn tegenstanders er uit zien als een stel kinderen.” Trainer Pep Guardiola kan ook zijn goedkeuring krijgen. “Win de bal zo snel mogelijk terug en bouw dan het balbezit op door eindeloos maar effectief te combineren”, zo spreekt hij bewonderend. “Als je zoiets ziet, krijg je direct zin om naar buiten te gaan en met je vrienden te gaan voetballen.”

Dus FC Barcelona en Manchester City zijn dan de grootste kandidaten om zijn handtekening te krijgen? Daar laat hij zich liever niet over uit: “Ik wil dit seizoen bij Ajax afronden, daarna zien we verder, wie weet blijf ik nog langer.”

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Wedden op Ajax

Wedden op Eredivisie? Ajax speelt in de Eredivisie dit weekend thuis tegen De Graafschap. Bookmakers zetten slechts 1.02 op een zege van de Amsterdammers. Er worden zeer veel goals verwacht, maar zullen het er zelfs zes of meer worden? Denk je van niet, pak dan de 1.43 op minder dan zes treffers.

Back To Top