Ga naar hoofdinhoud
Fortuna Sittard - FC Emmen: promovendi hebben punten nodig | Getty

De tweede plek van Fortuna Sittard in de Jupiler League is gelijk ook een nieuwsfeit dat impact heeft op de Eredivisie: de Limburgers keren na de zomer na zestien jaar absentie eindelijk terug in de hoogste voetbalcompetitie van Nederland. Directe promotie is normaal alleen voorbehouden aan de kampioen van de eerste divisie. Dat is in dit geval Jong Ajax en van zulke talententeams is afgesproken dat ze niet kunnen promoveren naar de Eredivisie.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Fortuna Sittard terug in Eredivisie

De verrichtingen van Fortuna zijn in meerdere opzichten verbluffend, zowel op als naast het veld. Zo werd trainer Sunday Oliseh ontslagen terwijl hij het team wekenlang keurig in de top drie hield. Het boterde echter niet tussen de Nigeriaan en de clubleiding, ze beschuldigen elkaar over en weer van intimidatie en zelfs criminele praktijken.

In de komende maanden zal directeur Isitan Gün echter al zijn contacten en financiële bronnen aan moeten spreken om Fortuna eredivisiewaardig te krijgen. De huidige selectie lijkt vrij kansloos. Kijk alleen al naar het puntentotaal van 78 stuks, dat dus niet eens genoeg bleek om het jeugdteam van Ajax van de titel af te houden (79 punten). In 2013-2014 breidde de competitie uit van achttien naar twintig teams en telkens had de kampioen meer dan 78 punten.

Opmerkelijke ommekeer

Maar toch is een warme felicitatie op zijn plaats. Nog niet zoveel jaar geleden dreigde de KNVB de proflicentie van de club in te trekken vanwege de constant rode cijfers op het bankboekje. “De club is van een bijna-dood opgestaan. Voor mij is dit een van de meest opmerkelijke ommekeren ooit in de voetbalwereld”, zo zegt Gün dan ook. Hij kwam in de zomer van 2016 aan de macht en wil nu verder gaan met het huidige interimduo bestaande uit Claudio Braga en voormalige speler Kevin Hofland.

Fortuna kreeg met 41 stuks de minste tegengoals in de Jupiler League en dat mag mede op het conto van de achttienjarige Perr Schuurs worden geschreven. Hij heeft zich zelfs al opgewerkt tot captain, maar dat bandje zal in de Eredivisie niet om zijn arm zitten. Ajax neemt het over. Clubtopscorer is Lisandro Semedo met vijftien stuks.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Wel of geen nacompetitie Roda JC

Voorspelling doen? Fortuna Sittard stroomt dus de Eredivisie in en FC Twente daalt af. Vervolgens moet de nacompetitie uitwijzen of er nog meer mutaties plaatsvinden. Roda JC kan de nacompetitie ontlopen als het ruim van ADO Den Haag wint en NAC tegelijk (ruim) verliest van Twente. Geloof je nog in een ontsnapping? Roda staat bij de bookmakers op 2.45 voor de winst, winst van ADO levert 2.80 per ingezette euro op.

Back To Top