Ga naar hoofdinhoud
Voorspellen Fortuna Sittard - AZ Eredivisie: dat wordt winst of gelijkspel in Limburg | Getty

Vandaag om 18:30 uur speelt Fortuna Sittard – AZ. Na veertien speelronden van de Eredivisie bekleedt Fortuna plek tien met zestien punten en staat AZ daar vlak boven op positie zeven met negentien punten.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Fortuna heeft lagere potentie dan AZ

Van de drie gepromoveerde teams, naast Fortuna ook De Graafschap en FC Emmen, zijn de Limburgers met afstand tot nu toe het succesvolst. Gemeten over de laatste zes speelronden is Fortuna Sittard beter in vorm dan AZ, althans als we strikt naar het aantal behaalde punten kijken: Fortuna haalde er in die periode negen en AZ slechts zeven.

Elke kenner zal het er wel mee eens zijn dat Fortuna een lagere potentie heeft dan de Alkmaarders. Maar Fortuna opereert wel stabieler en aan het eind van de rit kan dat meer punten opleveren. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal clean sheets: Fortuna heeft er vier, AZ twee.

Is Fortuna AZ de baas?

En als je denkt dat AZ Alkmaar het lekke mandje achterin compenseert door er zelf lekker op los te scoren, dan zit je ernaast. De Noord-Hollanders hebben zeven keer twee of meer goals gemaakt en dat is precies evenveel als Fortuna. Sterker nog: AZ heeft driemaal geen goal gemaakt en dat overkwam de mannen uit Sittard nog maar een enkele keer. Verrassend genoeg is Fortuna Sittard in veel opzichten AZ dus de baas, al zal dat in dit onderlinge duel niet op papier maar op de grasmat moeten blijken.

Statistieken Fortuna – AZ

Nog wat cijfertjes. AZ schiet gemiddeld per speelronde 7,8 keer vanuit het strafschopgebied van de opponent, Fortuna 7,6 keer. Wel legt AZ iets makkelijker het balletje klaar bij een speler op een gevaarlijke positie (een zogeheten key pass): 12,1 keer per match versus 10,2. Zoals te verwachten viel bemoeit Fortuna zich veel vaker met fysieke duels: 37 kopduels per wedstrijd tegenover 23,1. Daarmee is AZ de ploeg die het minst vaak betrokken raakt bij luchtduels.

Conclusie: in voetballend opzicht lijkt Fortuna opgewassen tegen AZ, in het fysieke deel is het zelfs superieur. In de afgelopen jaren speelden deze twee slechts tweemaal tegen elkaar, ze kwamen immers uit in verschillende divisies. In 2015 won AZ een friendly met 0-5 en vorig jaar won AZ uit in de beker met 2-4.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Winnaar Fortuna – AZ voorspellen

Wedden op Eredivisie? Inzetten op winst voor Fortuna levert je 3.50 x je inleg op, gelijkspel noteert 3.85 en winst AZ 1.93. Dat maakt de dubbele kans (winst of gelijk) op Fortuna aantrekkelijk: 1.88 bij bookmaker Mr Green Sport.

Eredivisie Nieuws

Back To Top