Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie: Feyenoord - Excelsior derby Rotterdam Getty

Feyenoord – Excelsior, Eredivisie voetbal. Zaterdag 2 april om 18:30 uur treft Feyenoord in De Kuip de stadgenoten van Excelsior. Feyenoord heeft zijn zinnen gezet op de derde plaats. Excelsior heeft nog zes speelronden de tijd om zichzelf uit de degradatiezone te spelen.

Feyenoord weer op de rails

Feyenoord heeft uit zijn zes laatste competitieduels dertien punten gehaald. Dat is toch een heel wat draaglijkere opbrengst, dan tijdens de treurige reeks waarmee het kalenderjaar werd ingezet. Trainer Gio van Bronckhorst heeft zijn mannen weer op de rails, jagend op plek drie. AZ is voor die positie de belangrijkste concurrent. De Alkmaarders hebben twee punten minder dan de Rotterdammers.

Excelsior peurde uit de zes recente speelrondes van de Eredivisie zes punten. Niks bijzonders dus, maar zo’n ratio van gemiddeld een punt per wedstrijd is vermoedelijk wel genoeg om in veilige haven te belanden. Excelsiors oogst in uitwedstrijden is echter wel al een paar weken uiterst mager. De zes vorige trips leidden tot een schamel puntje (0-0 tegen Vitesse). Scoren blijkt buitenshuis een zware opgave voor Excelsior. Samen met NEC heeft de club het laagste aantal uitgoals (elf).

Onderlinge stand

Feyenoord won de zes vorige confrontaties met de collegaclub uit Rotterdam. Vaak met dikke cijfers ook, waaronder de 2-4 in november 2015. In de vier laatste onderlinge duels kwam Feyenoord tot minstens drie treffers. De Stadionclub zal het moeten rooien zonder Terence Kongolo, terwijl aan de kant van de gasten Filip Kurto ontbreekt.

Van de achttien Eredivisieclubs, wordt Excelsior het vaakst teruggedrongen op de eigen helft. Sommige ploegen verkiezen het om, op basis van een counter-tactiek, wat terug te zakken. Maar bij de formatie uit Kralingen zal het eerder te maken hebben met onmacht, dat gemiddeld een derde per match plaatsvindt in en rondom het eigen strafschopgebied. Feyenoord verkeert juist 31 procent van de speeltijd op dat gebied (een derde van het veld) van de vijand; Excelsior 25 procent.

Excelsior met rug tegen muur

Het gevolg van die positie met de rug tegen de muur, laat zich raden: Excelsior krijgt erg vaak doelpogingen te verwerken. Zestien keer per speelronde om precies te zijn, de hoogste score van de competitie. Feyenoord laat juist het minste aantal vijandelijke doelpogingen toe: 10,3. Met andere woorden, de nummer drie hoort zaterdagavond een stormloop uit te oefenen.

Back To Top