Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie Feyenoord VI Images

Eredivisie. Feyenoord staat er, gezien het vorige seizoen, aardig voor halverwege de Nederlandse Eredivisie. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst ging de winterstop in als nummer drie met vijf punten minder dan koploper Ajax. Eind 2015 was de nadelige marge richting PSV twaalf.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016

Feyenoord 5e op langeballenlijst

Zo op het eerste gezicht doet de debuterende trainer Gio van Bronckhorst wat van hem mag worden verwacht. De ex-international van Oranje oogt kalm en evenwichtig, doet geen gekke uitspraken, is zelfs een beetje kleurloos, maar op technisch gebied is hij bezig met een interessante combinatie tussen verzorgd positiespel en het meer directe werk met lange ballen.

Op een ranglijst met aantal lange ballen per duel willen Ajax en PSV niet bovenaan gezien worden. En daar staan ze dan ook niet, maar juist onderaan, als zestien en achttiende. Feyenoord komt zijn reputatie van vechtlustige, werklustige ploeg juist wel graag na en staat op de langeballenlijst vijfde (gemiddeld 79 per partij). Maar evenzogoed staat de Stadionploeg op de lijst met aantal korte passes per mach vierde.

Conflict spelers

Die flexibiliteit kan Van Bronckhorst nog ver gaan brengen. Op een heel ander niveau, bij FC Barcelona, probeert Luis Enrique er ook zo’n wat meer hybride filosofie in te slijpen. Maar Van Bronckhorst moet wel eerst de geleden gesloten zien te houden. Afgelopen donderdag, tijdens het trainingskamp in de Portugese Algarve, raakten Tonny Vilhena en Miquel Nelom slaags met elkaar.

“Gio” nam het incident lichtvaardig op, want hij heeft in zijn rijke verleden wel veel ernstigere conflicten meegemaakt. Tegelijk liet hij de betreffende spelers wel weten, dat hij zulk gedrag niet al te vaak zal tolereren, zeker niet tijdens een openbare training, als er pers en publiek present is. Het geeft immers een verkeerd signaal af.

Europees voetbal voor Feyenoord

En teamgeest is wat Feyenoord nodig zal hebben na de winterstop, wil het aankomende tegenstander PSV en Ajax bijhalen. Op individueel niveau legt de selectie het immers af. Dat blijkt ook wel uit het lijstje met doelpuntenmakers. Dirk Kuyt heeft zich bliksemsnel onmisbaar gemaakt met zijn dertien treffers. De middenvelders laten het afweten, want Simon Gustafson, Tonny Vilhena en Karim El Ahmadi tekenden samen slechts zes goals aan.

Van Bronckhorst ziet het als zijn prioriteit om in uitwedstrijden minder punten te lekken. Dan kan omhoog worden gekeken. “Onze doelstelling blijft directe plaatsing voor Europees voetbal”, zegt hij tegen VI, “maar we willen meer”.

Programma Feyenoord

Back To Top