Ga naar hoofdinhoud
Feyenoord - Ajax Eredivisie Klassieker

Feyenoord – Ajax Klassieker Eredivisie – de statistieken. In de jacht op de tweede landstitel op rij ontvangt Feyenoord zondag 22 oktober de onbetwiste aartsrivaal Ajax. De Amsterdammers hebben na acht speelronden al de nodige punten laten liggen en dus zal ook de ploeg van Marcel Keizer voor de winst moeten spelen. Op basis van het verleden is een uitzege voor Ajax zeker niet uitgesloten.

In de Eredivisie werd de Klassieker namelijk 61 keer in de Kuip gespeeld en daarin toonde Ajax zich in 21 edities de sterkste. Het werd 22 keer een gelijkspel en in de andere 18 duels hield Feyenoord de drie punten in Rotterdam. De laatste keer dat Ajax in Rotterdam verloor in competitieverband dateert inmiddels van 29 januari 2012 (4-2). De ploeg teert nu op een ongeslagen serie van vijf uitwedstrijden (twee winst, drie gelijk).

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Feyenoord – Ajax: Doelpunten verzekerd

Wie een gokje wil wagen op de 123ste Klassieker, doet er in elk geval goed aan om in te zetten op een paar doelpunten. Van de vorige 122 wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax in de Eredivisie eindigden er namelijk maar twee (!) in een 0-0 gelijkspel.
Beide teams kwamen daarnaast tegen elkaar tot scoren in elk van de laatste vier onderlinge wedstrijden. In 2015/16 werd het 1-1 en 2-1 voor Ajax, net zoals dat in het afgelopen seizoen het geval was.

De laatste keer dat beide teams tegen elkaar tot scoren kwamen in minimaal vijf opeenvolgende onderlinge duels dateert alweer van 2004 – 2006. Opmerkelijk aan de laatste 50 Klassiekers is dat Ajax in liefst 49 van die wedstrijden minimaal één keer trefzeker was. De enige keer dat Feyenoord ‘de nul’ hield, was in 2014/2015, toen er in de Amsterdam ArenA met 0-0 gelijkgespeeld werd.

Karim El Ahmadi jaagt op winst

Op persoonlijk vlak zal vooral Karim El Ahmadi er veel aan gelegen zijn om eens te winnen van Ajax. De middenvelder van Feyenoord speelde sinds zijn komst naar Rotterdam 12 keer een Klassieker, maar won er nog nooit één: zeven nederlagen en vijf remises. In vier van de laatste vijf duels tegen Ajax pakte de Marokkaanse international bovendien een gele kaart.

Mocht Feyenoord voor eigen publiek op voorsprong komen is het bovendien nog allerminst zeker dat zij de wedstrijd ook daadwerkelijk zullen winnen. Ajax is namelijk ongeslagen in de laatste zes Klassiekers in de Eredivisie waarin Feyenoord de openingsgoal maakte (drie winst, drie gelijk).

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Overige cijfers en feiten Klassieker

• Jens Toornstra maakte zijn laatste 17 competitiedoelpunten allemaal in de Kuip. De laatste keer dat hij buiten het Feyenoord-stadion scoorde was uitgerekend op bezoek bij Ajax, in februari 2016;
• Kasper Dolberg was voorlopig 16 keer trefzeker in de Eredivisie en maakte daarbij slechts twee treffers in uitwedstrijden. Eén daarvan was tijdens de Klassieker van vorig seizoen (1-1). De ander maakte hij op bezoek bij Willem II;
• Kenneth Vermeer werd in het verleden 4 keer landskampioen met Ajax en afgelopen jaar ook met Feyenoord;
• Feyenoord verloor in de Eredivisie meer thuisduels van Ajax dan van welke club dan ook: 21 stuks;
• Feyenoord heeft nu in 9 opeenvolgende competitiewedstrijden niet meer dan maximaal één doelpunt weten te maken tegen Ajax.

Eredivisie Nieuws

Back To Top