Ga naar hoofdinhoud
Voorspellen voetbal: Feyenoord en Ajax richting ontknoping Eredivisie zondag Getty

Voetbalminnend Nederland keek zondagmiddag met verbazing naar Woudestein. Feyenoord verloor met 3-0 van Excelsior, waardoor Ajax nog kan dromen van de titel.

Eén overwinning bij ‘kleine broer’ Excelsior was genoeg. Dan zou Feyenoord voor het eerst in 18 jaar landskampioen zijn.

Feyenoord: Dirk Kuyt heeft vertrouwen

Dirk Kuyt kwam juist terug van al zijn buitenlandse avonturen om Feyenoord mede kampioen te maken. “Het is heel teleurstellend. Je kan een droom van veel supporters waarmaken. Ook je eigen droom. Maar dat is niet gelukt. Er zal nu veel teleurstelling zijn bij onze supporters, maar wij gaan dit oplossen. Dan moet het maar in onze eigen Kuip gebeuren”, aldus Kuyt.

En op zich kan hij met vertrouwen ernaar uitkijken door de magie van De Kuip. Dit seizoen speelde Feyenoord er 16 wedstrijden: 14 won het, twee eindigden gelijk. Maar clubicoon Willem van Hanegem, die Feyenoord naar de een na laatste titel in 1993 leidde als trainer, is er niet gerust op. “Heracles wordt zeker geen makkie voor Feyenoord. Het wordt moeilijk zat. Ik vind Heracles een vervelend elftal om tegen te spelen. Ze kunnen aardig voetballen. Bruns is een goede speler en met Armenteros hebben ze een goede spits.”

Heracles kijkt naar play-offs Europa League

Natuurlijk kwamen na zondagmiddag de grappen meteen naar boven dat Ajax een flinke premie zou moeten geven aan Heracles Almelo als het in de Eredivisie punten afsnoept van Feyenoord. Maar die motivatie heeft de club uit Almelo niet nodig. Zij hebben namelijk nog een punt nodig om volledig zeker te zijn van deelname aan de play-offs voor de Europa League. Dus gaat Heracles volgens trainer John Stegeman “volle bak tegen Feyenoord.”

Een opvallende rol is er voor Samuel Armenteros. De spits van Heracles Almelo is dit seizoen fantastisch op dreef met liefst 18 goals. Drie jaar en een maand geleden zat hij bij dit duel op de bank in het shirt van Feyenoord, op huurbasis van Anderlecht. “Het is een speciaal gevoel. Ik gun Feyenoord de titel. Maar wij doen er alles aan om ons te plaatsen voor de play-offs. Als het aan mij ligt, ga ik zeker scoren in De Kuip. Ik ben spits en ik wil doelpunten maken.”

Peter Bosz gelooft bij Ajax, Sjaak Swart niet

Maandag werden de genomineerden bekendgemaakt voor de Rinus Michels Award, de prijs voor de beste trainer. Naast Henk Fraser (Vitesse), Erik ten Hag (FC Utrecht) en Mitchell van der Gaag (Excelsior) zijn natuurlijk Giovanni van Bronckhorst en Peter Bosz genomineerd. Laatstgenoemde weet dat de druk bij Feyenoord enorm zal zijn zondag. “We hebben meer kans nu. Ze hadden twee kansen, nu nog maar één, waardoor de druk toeneemt. Ajax weet er alles van na vorig seizoen”, herinnert hij aan het debacle tegen De Graafschap.

Opvallend is dat ‘Mister Ajax’ Sjaak Swart minder hoop heeft op een ontknoping in het voordeel van zijn Ajax. Volgens hem kunnen de Kuip en het Legioen de doorslag geven voor Feyenoord in de ontknoping Eredivisie zondag. “Ze krijgen het moeilijk, maar thuis, met 50.000 mensen erbij… Dat scheelt wel. Ze spelen op gras en ze hebben altijd een mooi veld. Ik denk toch dat de balans net doorslaat naar Feyenoord.”

Wedden op Eredivisie

Natuurlijk kijken we al naar komend weekend. Feyenoord is – net als tegen Excelsior – dik favoriet, bij bookmaker 888Sport met 1.24 op winst. Een gelijkspel noteert 6.25, winst van Heracles liefst 10.50.

Ajax gaat naar Willem II en krijgt bijna dezelfde odds als Feyenoord: 1.26. Als Ajax alsnog de titel van Feyenoord afsnoept op de laatste dag, krijg je daar bij 888sport 4.00 keer je inzet voor terug. Lees ook: gokken Eredivisie.

Back To Top