Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie FC Utrecht - AZ Alkmaar: Dick Advocaat geen trek in open huis | Getty

Zaterdag om 20:45 uur speelt FC Utrecht – AZ. Tijdens de interlandperiode hebben de clubs alle tijd gehad om zich voor te bereiden op een flitsende herstart.

Beide teams kunnen dat wel gebruiken: FC Utrecht is doodongelukkig op plek twaalf met maar negen punten uit acht speelronden en AZ voelt nog de littekens van die harde 5-0 afstraffing door Ajax.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

AZ wil in top 3 Eredivisie

AZ staat zesde en heeft twaalf punten, vijf minder dan nummer drie Feyenoord. De ambitie in Alkmaar is om op zijn minst heel dichtbij de grote drie te blijven en stiekem het liefst in de top drie of beter te eindigen.

Maar na de verkoop van Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst leek dat een onhaalbare kaart, na de gruwelblessure van Myron Boadu is het gewoonweg onmogelijk. En dan duurt de comeback van supertalent Calvin Stengs ook nog eens ontmoedigend lang.

John van den Brom verantwoordelijk

AZ-coach John van den Brom zal wellicht de domper die in Amsterdam werd opgelopen hebben verwerkt in een slimmer strijdplan. AZ waant zich een beetje het Barcelona van de lage landen, maar als je niet de kwaliteit hebt voor massaal pressen op de helft van de tegenstander, dan ligt de bal er pardoes aan de andere kant van het veld in.

“Ik heb bij ons echt kinderlijke dingen gezien, dat je denkt: Jeetje mina, dat kan toch niet”, zo zei Van den Brom. Maar zouden die defensieve beginnersfouten niet heel misschien iets te maken hebben met een gebrek aan balans? En daar is hij zelf verantwoordelijk voor.

Te weinig duelkracht

Hoe dan ook, als de aanvalsmachine van AZ op gang komt en een tegenstander kan vastpinnen, dan is het een genot voor het oog. Lukt dat om welke reden dan ook niet, dan is er te weinig duelkracht en schiet de defensieve organisatie tekort. Neem bijvoorbeeld het aantal luchtduels dat AZ per wedstrijd uitvoert. Dat zijn er 8,5, veruit het laagste aantal van de Eredivisie. AZ ontbeert vechtjassen, er zijn te veel zondagsspelers.

Terwijl AZ het zonder Rody de Boer, Stijn Wuytens, Jeremy Helmer, Myron Boadu en Ondrej Mihalik moet doen, heeft Dick Advocaat bij FC Utrecht een complete spelersgroep tot zijn beschikking.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

FC Utrecht – AZ voorspellingen

Utrecht heeft maar twee van de vorige twintig thuiswedstrijden in de competitie verloren. Advocaat kennende zal hij vooral proberen om AZ geen ruimte te geven voor zijn positiespel, daarna ziet FC Utrecht wel hoe het zelf aan aanvallen toekomt.

Wedden op Eredivisie: In 17 van de vorige 19 speelronden waren er bij AZ-wedstrijden minstens drie goals. Advocaat heeft geen trek in zo’n open huis. FC Utrecht noteert voor de winst 2.50, gokken op gelijkspel levert je 2.65 x je inleg op en winst AZ 2.60. We tippen niet meer dan twee goals op @2.50.

Back To Top