Ga naar hoofdinhoud
Ontslag Gertjan Verbeek FC Twente en blijft Younes bij Ajax? Getty

Gertjan Verbeek, de trainer van FC Twente, bestempelt het spel van koploper PSV als schijtbakkenvoetbal. Wat bedoelt hij ermee en heeft hij gelijk?

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Schijtbakkenvoetbal PSV

Afgelopen weekend verloor FC Twente in de eigen Grolsch Veste met 0-2 van de Brabanders. Dat bracht Verbeek natuurlijk niet in een vrolijke bui waarin hij met complimenten voor de overwinnaars strooit. Voor de microfoon van FOX Sports blafte hij: “Het is niet om aan te gluren. Ze speelden hartstikke laf.” En hij wilde ook best wat dieper ingaan op wat hem nou zo frustreert. “Vanaf de eerste minuut speelden ze met Schwaab en Isimat-Mirin achter de middenlijn, die durfden nooit in te dribbelen.

Ze bleven de bal maar achterin rondspelen. Ze speelden de hele tweede helft teruggetrokken en eindigden zelfs met zes verdedigers.”

Sinds hij die woorden zaterdagavond sprak werd er natuurlijk vooral ingezoomd op dat ene woord, schijtbakkenvoetbal. Je zou het countervoetbal, reactievoetbal, defensief spel of gekscherend catenaccio kunnen noemen, maar die termen vond Verbeek kennelijk niet sterk en afkeurend genoeg. Want hoe PSV wel of niet speelt zit hem eigenlijk helemaal niet dwars. Het gaat hem erom hoe tv-analisten daar op reageren. “De journalisten steken Phillip Cocu een veer in zijn reet en namen het mijn ploeg kwalijk dat we niet hoog druk zetten en ons lieten inzakken”, zo etaleert de toch zo stoere Deventenaar zijn tere zieltje.

Boze Gertjan Verbeek heeft het mis

Laten we zijn opinies naast de feiten leggen. De heatmap van Twente versus PSV laat zien dat de verdedigers van PSV zich verder weg van het eigen strafschopgebied opstelden (en daar ballen aannamen) dan die van de Tukkers. De bal bevond zich gedurende 27 procent van de speeltijd in de derde (van de goal tot halverwege de middenlijn) van Twente, 48 procent in de middenste derde en in 25 procent in de derde van PSV.
Bij PSV was bij zes spelers de gemiddelde positie op of over de middenlijn, bij Twente vier. En PSV loste 78 procent van zijn schoten af binnen het strafschopgebied van Twente, die dat maar bij 47% van zijn schoten deed binnen die van PSV.

Al deze cijfers wijzen er op dat PSV zich niet constant terugtrok om af te wachten. De term schijtbakkenvoetbal lijkt dus niet helemaal op zijn plaats. Verbeek bezondigt zich aan bozemannenanalyses.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Voetbal wedden

Wedden op voetbal? Voor de KNVB beker kwartfinales zijn er prima Toto voorspellingen. Een paar tips: Feyenoord – PSV, thuis wint op 2.55 en AZ wint van PEC op 1.65. Combineer je deze in een double dan pak je 4.21 voor iedere gespeelde euro.

Back To Top