Ga naar hoofdinhoud
Derby Heracles Almelo – FC Twente

Vrijdag om 20:00 uur begint de Twentse derby FC Twente tegen Heracles. De derbykoorts en de bijbehorende grappen en grollen houden de streek nu al in zijn greep.

Het wordt een interessante editie van de derby. Het komt niet zo vaak voor dat Heracles een hogere plek in de Eredivisie inneemt dan Twente, als ze überhaupt al beide in dezelfde competitie uitkomen. De lijst met Twentse derby’s kent enkele diepe hiaten doordat dat niet het geval was (zoals tussen 1973 en 1983: nul stuks).

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Derby FC Twente – Heracles Almelo

Maar na zes Eredivisie speelronden heeft Heracles acht punten en ploetert Twente in de achterhoede met slechts drie punten. FC Twente won bovendien vier van de vorige zes onderlinge duels en in De Grolsch Veste vijf van de afgelopen zes keer. Wordt dit het keerpunt, gaat Heracles met een klinkende zege de streekrivaal dieper in de ellende drukken, als opmaat voor structureel gewijzigde verhoudingen?

Zulke dromen en angsten kloppen de derbykoorts momenteel op. En natuurlijk zijn ook de perikelen rondom Vak P van FC Twente voer voor hilariteit en steken onder water. Eerder dit jaar werd het supportersonderkomen gesloten nadat er een aardige portie drugs was gevonden. En ja hoor, dit weekend was er al een spandoek gedrapeerd over een muur van het Twentestadion. De tekst: “Voor een lijntje groot of klein, moet je bij Vak P zijn!”

Pesten met spandoeken

Het pesten met spandoeken kent een lange traditie. Zo werd Wout Brama toen hij nog voor FC Twente speelde regelmatig rondom de derby getrakteerd op spandoeken in zijn tuin, de een wat creatiever en de ander wat grover. “Hou het er maar op dat ze vonden dat ik bij de verkeerde club speelde”, zei Brama lachend.

Het verwijt dat aan de basis ligt van de pesterijen is dat de fusieclub Twente wordt gezien als een wangedrocht; een gemaakte club en geen echte volksclub als Heracles Almelo. “Een fusiekloon wordt nooit een godenzoon”, zo luidde ooit de tekst op een doek.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

FC Twente favoriet voor de winst

Omgekeerd konden Twentefans wijzen op het veel rijkere palmares dan dat van Heracles. Maar nu, niet voor het eerst in de afgelopen jaren, FC Twente in zwaar weer verkeert, wordt de Twentse derby een stuk belangrijker voor hun zelfvertrouwen en blazoen.

Twente won vijftien van de 24 derby’s en Heracles vier. Ook nu is Twente weer favoriet en wordt je euro 1.86 waard als je bij bookmaker Mr Green inzet op een overwinning. Op een goal van Tom Boere staan mooie odds van 2.28! Lees: wedden op Eredivisie.

Back To Top