Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie Twente-Groningen Cabral-Ziyech Getty

FC Twente – FC Groningen, Eredivisie. Zaterdag om 18:30 uur staan de spelers van nummer 13 in de competitie, FC Twente, en nummer 10 FC Groningen in De Grolsch Veste te Enschede. De Tukkers proberen verder omhoog te klimmen in de Eredivisie, de Groningers hebben juist tweemaal op rij verloren.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016

Eredivisie FC Twente – FC Groningen

Het moest een keer gebeuren dat FC Twente een paar zeges achter elkaar zou boeken. Wekenlang stond de trots van Twente gevaarlijk laag op de ranglijst, terwijl de selectie toch genoeg kwaliteiten herbergt, om met gemak het linkerrijtje te bevolken. De Tukkers hebben vier speelronden achtereen gewonnen en scoorden daarin tien goals, terwijl het eigen doel maar tweemaal werd bevuild.

Met bekerhouder FC Groningen is de afgelopen weken van alles gebeurd. Twee gelijke spelen op rij, daarna twee zeges, vervolgens (tegen Ajax en AZ) twee verliezen. Thuis in de Euroborg doen de noorderlingen het naar behoren, met 24 punten uit twaalf wedstrijden. Uit beleven de meegereisde fans niet zoveel lol aan hun clubje, want twaalf trips genereerden slechts tien punten. FC Twente heeft thuis zijn vier vorige competitiewedstrijden gewonnen.

FC Twente favoriet

Van dit tweetal heeft Twente in de afgelopen jaren toch meer gepresteerd, maar in de onderlinge statistieken keert dat niet terug. Drie van de laatste zes confrontaties eindigden namelijk onbeslist, terwijl FC Groningen er twee won. Thuis wist FC Twente de gasten uit het noorden wel te verschalken, met vijf zeges in de laatste zes confrontaties en een nederlaag (totale doelsaldo 21-8).

Jerson Cabral overtreft Ziyech

Twente prijst zich gelukkig dat het de winterstop is doorgekomen, zonder Hakim Ziyech te verliezen. De Marokkaan is immers in bijna elke wedstrijd wel goed voor of een goal, of een assist. In 24 basisoptredens leverde hij er dertien van de eerste soort en acht van de tweede. Maar niet hij is de meest besproken man in rood van de vorige duels. Dat is Jerson Cabral, de 25-jarige buitenspeler speelde drie zeer puike duels na elkaar, waarin hij ook nog eens twee goals maakte. Hij maakt gemiddeld meer dribbels per partij dan Ziyech: 2,8 versus 2,3.

Bij FC Groningen zijn er geen uitblinkers die het benoemen waard zijn. Spits Michael de Leeuw heeft na 21 duels zevenmaal gescoord en is daarmee clubtopscorer, maar er druipt niet echt veel brille van hem af. Alleen een sterke collectieve vertoning zal volstaan om te voorkomen dat Twente verder opklimt.

Back To Top