Ga naar hoofdinhoud
FC Twente – AZ Eredivisie Vincent Janssen VI Images

Eredivisie: FC Twente – AZ. Zondag om 12:30 uur is FC Twente in zijn Grolsch Veste de gastheer van AZ. Beide ploegen hebben vijf van de vorige zes duels gewonnen. Het verschil is dat AZ vierde staat in de competitie, met uitzicht op plek drie, terwijl Twente twaalfde staat en plaatsing voor Europees voetbal uit het hoofd lijkt te kunnen zetten.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016

FC Twente – AZ Alkmaar

Ook in zware tijden, toen Twente langs de degradatiezone scheerde, was Hakim Ziyech een betrouwbare steunpilaar van de Tukkers. Hij had meer goals en assist op zijn sloffen dan menig blikvanger bij de topclubs. Indrukwekkend, aangezien FC Twente vooral voor de Eredivisie winterstop zo stroef draaide. En nog steeds verstuurt de Marokkaan schitterende passes en schroomt hij zelden om, wanneer de kans zich maar voordoet, een scherp schot op goal te lossen. Maar niet langer is Ziyech de man van het moment.

Dartele acties van Ziyech en Cabral

Die kwalificatie is de afgelopen vier a vijf matches voorbehouden aan Jerson Carbral. Vorig weekend was hij de matchwinnaar in de strijd tegen PEC Zwolle. Met een beetje hulp van een PEC-verdediger, en zelfs een waterflesje, tekende hij voor de winnende 2-1. Inmiddels is het degradatiespook verjaagd uit Enschede en dat zal de dartele acties van Ziyech en Cabral alleen maar aanwakkeren.

AZ kans op derde plaats Eredivisie

Ook AZ weet de afgelopen weken de puntjes makkelijk te vinden. Alleen Ajax stond vorige maand in de weg, maar de Alkmaarders wonnen verder negen van de tien meest recente competitiewedstrijden. Samen met Feyenoord is AZ de grootste kandidaat om (weer) derde te worden.

Een en ander kan niet los worden gezien van de magische voeten van spits Vincent Janssen. Laten we niet al te forse predicaten uit de kast halen, maar wat hij de afgelopen maanden laat zien, verdient toch minstens het etiket “fenomenaal”.

Vincent Janssen in Oranje

Bondscoach Danny Blind viel ook voor de werklust en dynamiek van Janssen en nam hem voor het eerst op in de voorselectie van Oranje. En dat voor een voetballer die twaalf maanden geleden nog het shirt droeg van Almere City. “Hij is sterker geworden, heeft veel meer overzicht gekregen in het strafschopgebied en is veel rustiger”, zegt trainer John van den Brom tegen VI.

Geen favoriet

Twente won drie van de laatste zes onderonsjes met AZ en verloor er twee. Thuis wonnen de Tukkers vier van de zes laatste Alkmaarse bezoekjes en verloor het er twee (totale doelsaldo 11-5). Daarnaast won Twente zijn vorige zes thuisduels, terwijl AZ het uit ook prima doet met vijf zeges uit de vorige zes trips.

Back To Top