Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie clubs op weg naar een zonnig trainingskamp

Eredivisie voetbal. Jan Smit is onlangs begonnen aan zijn job als voorzitter van de Raad van Commissarissen van de KNVB. De voormalige voorzitter van Heracles is echter een fervent voorstander van kunstgras. We smeken hem: schaf dat spul af!

Het belangrijkste argument tegen kunstgras is dat momenteel de ene club wel en de andere club niet op de plastic sprietjes speelt. Er is dus letterlijk geen gelijk speelveld. Dat is juist de belangrijkste voorwaarde voor sport – oké, op Formule 1 na dan. Dat levert niet alleen scheve verhoudingen op binnen de Eredivisie (en Jupiler League), maar vooral ook tussen Nederlandse en buitenlandse clubs.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Kunstgras vs natuurlijk gras

Bovendien gedraagt een bal zich heel anders op kunstgras dan op natuurlijk gras. Kort gezegd: bij droge omstandigheden rolt de bal niet lekker door. En slidings of tackles maken is veel gevaarlijker, want plastic kan brandwonden veroorzaken. Ook bij die acties is het gebrek aan doorglijden fnuikend.

Extra reden: kunstgras is simpelweg geen gras. Voetbal is bedacht als sport die wordt beoefend op aarde waarop gras groeit. Niet op een rare fabrieksmat waarop plastic is ingeweven. Dik honderd jaar ging het prima op natuurgras en het enige voordeeltje van kunstgras is dat het goedkoper is in het onderhoud.

Momenteel buigt een KNVB-commissie zich over de kwestie. Vermoedelijk wordt op of voor 12 december een advies uitgebracht. “Het kunstgrasverhaal ligt bij de clubs, niet bij de raad van commissarissen. De clubs gaan erover in conclaaf”, zegt Smit. Dat klopt, want de clubs zullen gaan stemmen op het voorstel dat de commissie gaat formuleren.

Kunstgras is Blokkade voor kwaliteit

Wat gaat winnen, de financiele, sportieve of publieke belangen? Er zijn drie grote Nederlandse spelers op de markt voor kunstgras (Edel Grass, Greenfields en Ten Cate). Maar voor de kwaliteit van Nederlandse clubs en spelers is kunstgras een blokkade. En de fans zitten er ook niet op te wachten. Zij willen een fysieke strijd op echt gras zien, ze willen dat tenues bevlekt raken met moddervlekken en groene sporen, ze willen de geur van versgemaaide grasmatten ruiken.

Eric Gudde, de nieuwe directeur betaald voetbal bij de KNVB, is tegen. Assistent-bondscoach Ruud Gullit is tegen. Oud eredivisiespelers als Arjen Robben en Wesley Sneijder zijn tegen. Ruim honderd prominenten in de voetbalwereld hebben een manifest tegen kunstgras ondertekend.

Kortom, KNVB, hou kunstgras tegen.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Back To Top