Ga naar hoofdinhoud
Johnny Heitinga Eredivisie transfers Getty

Eredivisie transfers. Maandag maakte Johnny Heitinga bekend dat hij per direct stopt met profvoetbal. Hij was bij Ajax op een zijspoor beland, nadat hij afgelopen zomer in Amsterdam terugkeerde, en heeft geen zin meer in afwachten. Marco van Ginkel staat juist te popelen om aan te sluiten bij PSV.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016.

Johnny Heitinga stopt

Het was te verwachten dat maandag 1 februari 2016 een flinke dosis transfernieuws zou genereren. De winterse transferdeadline verloopt immers om middernacht. Toch was het grootste nieuws van de dag geen miljoenendeal, maar de pensionering van Heitinga. Vorig seizoen was al een sof, toen hij bij het Duitse Hertha BSC vaker dan hem lief was, de reservebank warm moest houden.

Snelheid teveel afgenomen

Ajax-trainer Frank de Boer hoopte dat Heitinga de mentor zou worden van de vele jonge verdedigers in de selectie. De oud-international van Oranje kwam echter niet verder dan vier keer invallen. Dat lag aan zijn snelheid, die volgens De Boer te veel was afgenomen. In het systeem van Ajax moet een verdediger zich “hoog”, dus ver weg van het eigen goal, opstellen. Dat is te riskant als die meters niet snel genoeg afgelegd kunnen worden.

Ondanks het niet zo glamoureuze einde van zijn loopbaan, kan Heitinga een fraai rijtje clubs presenteren: Ajax (debuut in augustus 2001), Atletico Madrid (2008), Everton (2009), Fulham (verhuurd), Hertha (2014) en weer Ajax.
Overigens haalt Ajax de aan Willem II uitgeleende aanvaller Richairo Zivkovic terug, terwijl huurling Yaya Sanogo weer aan mag sluiten bij Arsenal.

Programma Ajax

Marco van Ginkel van Chelsea naar PSV

Middenvelder Marco van Ginkel (ex-Vitesse) is binnenkort weer op de Nederlandse velden te zien. De 23-jarige (ex)international was door de Engelse kampioen Chelsea gestald bij Stoke City. Daar kreeg hij weinig speeltijd, terwijl bij PSV een vacature is ontstaan door de hamstringblessure van Andres Guardado.

Het voetbalpad van de defensieve middenvelder toonde een snel stijgende lijn, maar sinds hij Vitesse in 2013 verliet voor Chelsea, kent Van Ginkel veel blessureleed. Hij speelde voor de Londenaren slechts elf minuten in de Premier League. Vorig seizoen werd hij uitgeleend aan AC Milan, waarvoor hij zestien keer in de Serie A startte. Bij Stoke maakte hij tot nu toe 753 competitieminuten.

Programma PSV

Feyenoord verlost van Colin Kazim-Richards

Zelden zal een club zo blij zijn met het vertrek van een speler als Feyenoord met de exit van Kazim. Colin Kazim-Richards tekende voor 2,5 jaar bij Celtic. Na veertig duels en dertien goals laat de Engelsman Rotterdam achter zich. Hij zal echter vooral herinnerd worden om zijn oncollegiale gedrag en agressieve bejegening van journalisten.

Programma Feyenoord

Back To Top