Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie transfernieuws: AZ is Henriksen kwijt, El Ghazi blijft bij Ajax

Eredivisie transfernieuws. Deadline day is redelijk rustig verlopen in de Eredivisie. AZ is wel zijn spelmaker Markus Henriksen kwijt. En bij Ajax zullen gemengde gevoelens overblijven.

Markus Henriksen van AZ naar Hull City

De meest nijpende transfer op de laatste dag van de transfermarkt (van de meeste Europese landen althans), was die van Markus Henriksen. Het vertrek van de 24-jarige Noor was al een tijdje op handen, maar pas drie minuten voor de deadline was de deal tussen AZ en Hull City rond. De Alkmaarders verhuren Henriksen eerst aan de promovendus uit de Premier League en zullen in januari 6 miljoen euro vangen.

Technisch directeur Max Huiberts van AZ haalde opgelucht adem. “Dit was de vreemdste transfer die ik bij AZ heb meegemaakt, maar voor ons is het uiteindelijk wel een fantastische deal geworden. Woensdagavond was het een paar uur lang chaos en stress, maar nu zeg ik: eind goed, al goed.” Markus Henriksen zelf zegt kalm te zijn gebleven. “Het was een flinke zenuwentoestand, maar toch was ik niet echt bang dat het zou mislukken. Want als dat zou gebeuren, zou ik gewoon bij AZ blijven en dat was ook goed.”

Iliass Bel Hassani naar AZ

De al langer beoogde vervanger van Henriksen heeft AZ ook binnengehengeld op deadline day. Zoals AZ vaker deed, heeft het nu ook weer zaken gedaan met Heracles Almelo. Want de 23-jarige creatieveling Iliass Bel Hassani is de nieuwste aanwinst van AZ. Hij zegt zich zelf snel thuis te zullen voelen in Alkmaar. “Iedereen in de club is positief en heeft me hoog zitten. AZ doet altijd rond de vierde plek mee. Ik heb net Wout Weghorst en Ben Rienstra gesproken. Drie oud-Heraclieden bij elkaar, dat maakt de aanpassing makkelijker. Ik wil laten zien waarom AZ me heeft gehaald.”

Ajax houdt El Ghazi, maar is Serero en Schöne niet kwijt

Even verderop in Amsterdam was er goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws was dat Anwar El Ghazi toch bij Ajax blijft, ondanks een vermeend bod van 12 miljoen euro van Valencia. De aanvaller zelf wil zich bij Ajax weer in goede vorm spelen, liet hij op Twitter weten. “De media draaien weer overuren. Ik ook, maar dan bij Jong Oranje en Ajax. Ondanks dat het nu slechter met mij gaat bij Ajax wil ik helemaal niet weg bij de mooiste club van NL. Ik ben nog steeds in ontwikkeling en leer dagelijks bij, dus Ajax is voorlopig nog niet van mij af!”

Het andere goede nieuws was natuurlijk eerder al dat Hakim Ziyech naar Amsterdam kwam. Daardoor werden spelers als Thulani Serero en Lasse Schöne overbodig, als ze dat al niet waren. Schöne was in gesprek met Bröndby IF uit zijn thuisland Denemarken en naar verluidt genoot hij ook interesse van Fenerbahçe en Espanyol. Maar geen enkele club wilde uiteindelijk Schöne of Serero hebben vanwege hun hoge salaris. En de twee wilden zelf ook niet inleveren, maar liever reserve zijn bij Ajax met een goed salaris. Lees hier het programma eredivisie 2016/17.

Back To Top