Ga naar hoofdinhoud
Ajax verbetert clubrecord aantal goals na 10 speelronden Eredivisie

Wie wordt de topscorer van de Eredivisie? De meeste teams hebben 32 van de 34 speelronden afgerond en momenteel staat Alireza Jahanbakhsh bovenaan met achttien treffers. Fran Sol, Hirving Lozano en Wout Weghorst hebben er allemaal zestien.

Topscorer Eredivisie 2017 2018

Bjorn Johnsen van ADO Den Haag kwam dinsdag niet tot scoren en met zijn vijftien goals moet hij dus vermoedelijk afhaken voor de titel van Eredivisie topscorer. Terwijl hij voor aanvang van die match tegen Heerenveen (2-0 verlies) nog alle kans had om de koppositie te pakken, want toen was zestien stuks genoeg om die plek te bezetten. Maar na de productieve woensdagavond van Jahanbakhsh zijn de kaarten anders geschud.

De 24-jarige spits uit Iran, komende zomer actief op het WK Voetbal in Rusland, nam tegen Vitesse liefst drie van de vier doelpunten (4-3 zege) voor zijn rekening. Hij kwam in alle 31 Eredivisie speelronden in actie, terwijl PSV-er Lozano bijvoorbeeld op 27 optredens staat. Maar daar gaat het bij de topscorerslijst natuurlijk niet om, dan moet je maar niet geschorst, ziek of geblesseerd zijn.

Wout Weghorst nog niet klaar

Zijn teamgenoot Weghorst was natuurlijk happy met de drie punten voor AZ, dat daardoor definitief derde wordt in de Eredivisie, maar hij zou liever zelf de fans laten juichen. “Uiteindelijk is dat een dingetje, natuurlijk heb je het daarover. We willen allebei natuurlijk dolgraag topscorer van Nederland worden. Alle credits voor hem”, zo zei hij sportief. Maar hij geeft niet op: “Het is nog niet klaar.”

Wordt Jahanbakhsh topscorer?

Ook als we goals en assists optellen is Jahanbakhsh de meest waardevolle speler met 18+12=30 directe of indirecte bijdragen aan een treffer. Steven Berghuis van Feyenoord staat met 14+12 tweede, Lozano met 16+8 derde. Maar wat als we wel naar de productie kijken afgezet tegen het aantal gespeelde minuten? Kortom, het aantal doelpunten per 90 minuten, per match.

Dan komen er verrassende namen bovendrijven, ook als we alleen spelers bekijken die in minstens tien duels in het veld kwamen. Bartholomew Ogbeche van Willem II blijkt dan de beste met gemiddeld 0,7 goals per 90 minuten en dat moyenne wordt gedeeld door Cyril Dessers van FC Utrecht.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Back To Top