Ga naar hoofdinhoud
Nederland - Noorwegen WK kwalificatie

Wie zijn de meest talentvolle of best presterende jonge spelers in de Eredivisie? Nu het Nederlands voetbal er niet florissant voor staat en Oranje toe is aan een verjonging, mogen we best wat druk en hoop op deze jonge schouders leggen.

Talenten Eredivisie

Bondscoach Ronald Koeman onderkent de noodzaak om de oude oorlogspaarden die het Nederlands elftal zo lang hebben gediend naar de lijmfabriek te sturen. In de twee meest recente interlands van eind maart 2018 waren al enkele jonkies present, zoals Timothy Fosu-Mensah (20 jaar), Matthijs de Ligt (18), Guus Til (20), Donny van de Beek (toen nog 20) en Justin Kluivert (18). De laatste vier spelen nog in Nederland, bij AZ (Til) en Ajax.

Maar dat zijn de wat bekendere talentjes. We graven nu de competitie op een speelronde na klaar is in de berg resulterende cijfers en speuren naar leeftijdsgenoten (van onder de 21 jaar) die wellicht rijp zijn voor een stap naar de Nederlandse top.

Dylan Vente en Ragnar Ache

Te beginnen met een positie waar een schreeuwend tekort aan blikvangers is: in de spits. Kluivert en Til legden er dit seizoen negen goals in. De 20-jarige PSV-speler Steven Bergwijn (die in de voorselectie van Koeman zat), staat nu op acht stuks. Geen enorme aantallen, maar strikt genomen zijn ze ook allen meer aanvallende middenvelders dan wel buitenspelers dan centrale aanvallers.

Kijken we naar de oogst per 90 minuten speeltijd, dan komt Dylan Vente van Feyenoord bovendrijven. Hij speelde 387 minuten en maakte daarin 3 goals (0,7 goals per 90 minuten). De 19-jarige Ragnar Ache van Sparta stata op 0,4 goals per 90.

Schoten op doel en steekballetjes

Ook belangrijk is het om sowieso in kansrijke posities aan de bal te komen om een gevaarlijk schot te lossen. Ache en Kluivert hebben van de Nederlandse spelers onder 21 jaar het hoogste aantal qua schoten op doel per 90 minuten, gevolgd door Noussair Mezraoui, die vanaf februari af en toe mee mag doen bij Ajax en gemiddeld 2,7 keer per 90 minuten op goal schiet. Van de spelers die meer speeltijd kregen valt Juninho Bacuna van Groningen op (2,3).

En van wie mogen we ragfijne en sluwe steekballetjes verwachten? Bergwijn en Ache den het in dat opzicht goed, gevolgd door Frenkie de Jong van Ajax (1,8 keer per 90 minuten), Kluivert en Teun Koopmeiners van AZ (1,6). Wat ballen afpakken betreft tippen we Ludovit Reis (17 jaar, Groningen) en Kik Pierie (17 jaar, Heerenveen).

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Wedden op de Eredivisie? Ajax kreeg vorig jaar de prijs voor de beste jeugdopleiding van Nederland. Laten Kluivert en co dat komend weekend weer zien? Ajax speelt tegen Excelsior (uit) en staat op 1.38 voor winst.

Back To Top