Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie spelers op EK voetbal onder 17

Momenteel wordt in Engeland het Europees Kampioenschap voetbal voor onder de 17 jaar gehouden. Nederland heeft met drie klinkende zeges de groepsfase afgesloten en treedt maandag in de kwartfinale van het EK schema aan tegen Ierland. Van de 21 spelers in de selectie hebben er 20 een contract bij een eredivisieclub.

Oranje uitstekend op EK onder 17

Duitsland ging er af met 3-0, Spanje moest er met 2-0 aan geloven en vervolgens werd Servië opzij gezet met 3-0. Kortom, Oranje U17 sloot de eerste ronde van het toernooi af met de maximale negen punten en een klinkend doelsaldo van zeven voor en nul tegen. Ierland had het heel wat lastiger: eerst ging het onderuit tegen België met 0-2, daarna kwam er een zuinige 1-0 zege op Denemarken, gevolgd door een 2-0 winst versus Bosnië.

Als het misgaat tegen Ierland dan is het al met al nog steeds een teleurstellende eindronde, maar vooral die overwinningen op Duitsland en Spanje geven moed. Dat zijn voetballanden met een enorme poule aan talent, beide ook heersende landen met zowel hun nationale competities als met hun nationale elftallen. Spanje won het onder 17-toernooi liefst negenmaal en neemt het dus onbetwist zeer serieus, Duitsland was drie keer de beste. Nederland won in 2011 en 2012.

Jonkies Nederlands elftal

De spelers moeten na 1 januari 2000 zijn geboren. Dat biedt dus de mogelijkheid om deze zomer aan te treden met jongemannen die inmiddels al achttien zijn, wat de term onder 17 wat verwarrend maakt. Duitsland maakt daar gretig gebruik van: de jeugdmannschaft heeft liefst vijftien volwassenen in de selectie. Spanje kiest daarentegen dertien 17-jarigen en de rest is pas 16. Puur om die jonkies via confrontaties met gasten van een à twee jaar ouder harder te maken. Het Nederlands elftal telt tien 17-jarigen, de rest is zestien; kortom, een zelfs voor U17 begrippen een zeer jonge selectie.

Eredivisie spelers op EK voetbal U17

Over welke jongens hebben we het dan? De meesten hebben nog niet in de eredivisie gespeeld, wel in de beker of bij de Jong-selectie van hun club. De grote uitzondering is Kik Pierie, het hele seizoen een vaste waarde achterin bij sc Heerenveen. En Dogucan Haspolat heeft de eer om namens Excelsior de eerste voetballer geboren na 1 januari 2000 te zijn die minuten pakte in de Eredivisie. Myron Boadu debuteerde vorige week nog in ’s lands hoogste competitie voor AZ en Thomas Buitink mocht begin dit jaar opdraven voor Vitesse.

Hou dit kleine Oranje in de gaten, wie weet zit de volgende Memphis Depay ertussen, in 2012 benoemd tot een van de beste aanvallers van het toernooi.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Back To Top