Ga naar hoofdinhoud
Tranfer PSV Phillip Cocu weg - Mark van Bommel nieuwe trainer? Getty

PSV – Eredivisie voetbal. PSV kan over zowel heel 2015 als over de eerste seizoenshelft tevreden zijn. Kampioen worden in mei, overwinteren in de Champions League in december: er zijn wel eens mindere tijden geweest in Eindhoven.

Uitslagen en speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016.

De Brabantse club sluit het jaar af als nummer twee in de Eredivisie, maar die positie kan in de tweede seizoenshelft realistisch gezien ook veranderen in de derde (Feyenoord heeft nu twee punten minder) of juist de eerste (Ajax heeft drie punten meer). Geen club haalde uit de laatste zes speelronden meer punten dan PSV: veertien.

Toefje Latijns-Amerikaans graniet

Tussen die twee mijlpalen van het landskampioenschap en de Champions League overwintering in, speelde PSV in oktober zijn tweeduizendste competitieduel. Van de 1.999 duels op het hoogste niveau die plaatsvonden voor de confrontatie met FC Twente, won PSV er 1.203 en verloor het er 366.

Veel volgers merken op dat de huidige selectie overeenkomsten heeft met de succesvolle lichting van tien jaar geleden. Ook toen was er een mix van spelers uit de eigen opleiding, een paar ervaren Nederlandse krachten en een toefje Latijns-Amerikaans graniet. Laatstgenoemde categorie wordt momenteel vertegenwoordig door Andres Guardado, Santiago Arias en Hector Moreno.

Door hun werklust, teamgeest en fysieke manier van spelen zijn ze in elke match van waarde. Niet allen op individueel niveau, maar ook als inspiratie voor de jongere gasten, die met minder schroom spelen, als ze de Mexicaanse en Colombiaanse (Arias) beesten bezig zien.

Interesse Danny Blind

Voor bondscoach Danny Blind is de ontwikkeling van Jeffrey Bruma, Jorrit Hendrix en Davy Pröpper een lichtpunt. De keuzeheer van Oranje erkent dat ze nog niet week in week uit op de toppen van hun kunnen spelen, maar ze lijken op de goede weg om steunpilaren te worden voor niet alleen PSV maar ook het Nederlands Elftal.

“Pröpper is een andere speler dan Davy Klaassen en Georginio Wijnaldum. Hij is een geweldige passer, maar nu bij PSV moet hij ook in de zestien meter komen en afronden en daar is hij heel bewust mee bezig”, analyseert Blind in het AD.

Phillip Cocu

De man die deze bonte mix aaneen breit is coach Phillip Cocu. Hij neemt steeds meer van de twijfels weg, die de beginperiode van zijn tweede loopbaan omgaven. Zijn stoïcijnse manier van doen is misschien precies wat de landskampioen nodig heeft. Al moeten we ons niet vergissen in zijn karakter.

“Mensen die mij goed kennen, weten dat ik ontzettend kwaad kan worden als dingen niet lopen zoals ik wil”, meldt hij aan het Eindhovens Dagblad. “Alleen hoeft dat niet op de camera te staan of in de krant te komen, want dat helpt PSV namelijk niet verder.”

Programma PSV

Back To Top