Ga naar hoofdinhoud
SC Heerenveen - Fortuna Sittard Eredivisie zaterdag 31 augustus 2019 | Getty

Vier clubs, één ticket voor de tweede voorronde van de Europa League. De noordelijke clubs Heerenveen en FC Groningen beginnen thuis tegen favorieten FC Utrecht en AZ.

In Utrecht was maandag dan eindelijk de dag waarop bekend werd dat spits Sébastien Haller de lokale FC gaat verlaten. Eerdere transferperiodes waren er telkens geruchten over zijn vertrek, maar nu heeft Eintracht Frankfurt hem dan weggekaapt.

Heerenveen – FC Utrecht: Laatste trucje Sébastien Haller

Voor velen was de aankondiging misschien op een raar moment, maar trainer Erik ten Hag zegt dat FC Utrecht er juist bewust voor gekozen heeft. “We hebben de regie in handen genomen juist om te voorkomen dat het een thema zou worden. Het was in het belang van Sébastien, maar ook van de club om het zo te doen.”

Haller zelf heeft naar eigen zeggen veel te danken aan FC Utrecht. “Mijn voetballeven heeft weer zin gekregen dankzij Utrecht. Ik kan je niet vertellen hoe ongelooflijk het voelt om weer elke week te spelen, de kans te krijgen om te scoren. Weer fans te hebben die voor je juichen. Tussen de Sébas die hier binnenkwam en de Sébas die hier binnenkort vertrekt, gaapt een ongelooflijk gat als het om zelfvertrouwen gaat.” Die dankbaarheid kan hij nu nog uiten in twee, mogelijk vier duels voor FC Utrecht.

Heerenveen voor zware opgave tegen FC Utrecht

De laatste keer dat FC Utrecht een Europese tegenstander had, ging het finaal fout. In 2013/14 verloor men van de semiprofs van het Luxemburgse FC Differdange 05. De laatste keer groepsfase Europa League dateert van 2010/11. De voortekenen in deze play-offs zijn in elk geval goed. Want FC Utrecht won zeven van zijn laatste acht duels, het enige verlies kwam tegen Feyenoord. Tegenstander Heerenveen verloor juist zeven van zijn laatste negen duels, op de laatste speeldag nog thuis tegen NEC.

FC Groningen – AZ: John van den Brom getergd

In het tweede duel van vanavond lijkt FC Groningen een ‘fighting chance’ te hebben. Tegenstander AZ lijkt op papier sterker, maar lijkt het even kwijt na de verloren KNVB Bekerfinale tegen Vitesse. De Alkmaarders verloren hun twee laatste competitieduels, tegen NEC en FC Utrecht. Tegenstander FC Groningen heeft juist met een goede eindsprint deze play-offs gehaald, door onder meer een 1-1 tegen PSV en een bizarre 3-5 zege bij FC Twente.

Voor het ambitieuze – en Europees ervaren – AZ is de Europa League eigenlijk een must. Als de club dat niet haalt, lijkt het een verloren seizoen. Trainer John van den Brom verwacht sportieve revanche van zijn ploeg op de slecht verlopen laatste paar weken. “Iedereen schrijft ons af, omdat ze vinden dat andere ploegen beter in vorm zijn. Maar wij willen graag het tegendeel bewijzen en het begint nu allemaal opnieuw. FC Groningen scoorde er vijf uit bij FC Twente. Maar wij scoren ook bijna altijd in uitwedstrijden. Wat dat betreft liggen er kansen op een goed resultaat.”

Wedden op play-offs Eredivisie

Bookmaker 888sport verwacht twee spannende duels in het noorden van het land. Heerenveen is met 2.55 zeer licht favoriet tegen de 2.65 van FC Utrecht. FC Groningen noteert 2.65 op winst in de eigen Euroborg, AZ 2.50. Voor dat laatste duel is de 1.54 op ‘both teams to score’ natuurlijk een snel gemaakte bet. Minimaal vier goals in Groningen heeft odds van 2.65.

Programma play-offs Eredivisie vandaag:

18.30 Heerenveen – FC Utrecht
20.45 FC Groningen – AZ

Back To Top