Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie nieuws: Wat moet Matthijs de Ligt bij Oranje?

Bondscoach Danny Blind heeft Matthijs de Ligt van Ajax opgeroepen voor de komende duels van Oranje tegen Bulgarije (zaterdag) en Italië (dinsdag). De verdediger is pas zeventien jaar, wat er verder niet zo toe doet, maar speelde in zijn leven pas 268 minuten in de Eredivisie. Wat bezielt Blind?

Blind wordt al een tijdje achtervolgd door het verwijt, dat hij een voorkeur heeft voor Ajaxspelers. Tot nu toe kon hij zulke spookverhalen makkelijk naar zich neerleggen. Immers: een coach kiest simpelweg de mannen die volgens hem het beste team vormen. Kiest hij moedwillig voor een zwakker team, dan is partijdigheid nog wel het minste verwijt dat je hem kan maken. Dan is een coach simpelweg ongeschikt, onbevoegd en oerdom.

Nederlands Elftal te vroeg voor de Ligt?

Maar hoe moet de geplaagde bondscoach, die er met Oranje ook niet heel fantastisch voorstaat in de WK-kwalificaties, de keus voor de jongeling verdedigen? Iemand moet in 268 eredivisieminuten wel verdomd veel fantastische acties hebben gemaakt, en geen enkele fout, om aan de vooravond van een zeer cruciale match de bondscoach te overtuigen.

Zelfs de grootste fans van De Ligt zullen moeten erkennen dat de verdediger hoogstens wat glimpen van zijn talent heeft laten zien, maar dat Oranje toch echt te vroeg komt. Zijn aantal tackles per negentig minuten is maar de helft van dat van ploeggenoot Veltman. Tete maakt twee keer meer intercepties per wedstrijd, Veltman drie keer. Tete blokkeert twee keer meer schoten per duel. Veltman geeft bijna twee keer meer zuivere lange ballen per match. De enige categorie waarin hij wel opvalt is luchtduels winnen: vijf per duel, best veel voor een zeventienjarige die nog kan groeien.

We zullen niet lullig doen en inwrijven dat De Ligt verantwoordelijk was voor de fout waardoor Ajax afgelopen weekend punten liet liggen tegen Excelsior (1-1). Ajax-trainer Peter Bosz en Blind beredeneren dat er momenteel erg veel op de debutant afkomt en dat zoiets ook de grootste talenten uit evenwicht kan brengen. “Ik geloof in hem en denk dat hij op niet al te lange termijn een volwaardige international kan zijn”, vergoelijkt Blind.

Wedden op de Eredivisie

De Ligt en Ajax spelen op 2 april tegen Feyenoord en dat is de dag waarop Ajax zijn titelkansen definitief kan verspelen. Winst van Ajax noteert @ 2.06 bij 888Sport, gelijkspel @ 3.50 en winst van Feyenoord @ 3.45.

Back To Top