Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie nieuws: Gudelj maakt oorlog met Ajax, Twente krabbelt op

De Eredivisie ligt een weekend stil vanwege de interlandperiode, maar het gekrakeel gaat natuurlijk ongehinderd verder. Zo rommelt het bij Ajax, waar Nemanja Gudelj oorlog maakt met de trainer en directie. Vergeleken daarmee is het bij FC Twente plots opvallend rustig.

Gegarandeerde basisplaats of transferlijst

De 24-jarige Gudelj kwam in de zomer van 2015 over van AZ. In zijn eerste jaar bij Ajax speelde hij in alle 34 competitiewedstrijden en werd de Serviër een belangrijke steunpilaar op het middenveld, mede ook door zijn fysieke manier van spelen. Ook dit seizoen begon de Servische international in de basis. Na de komst van Hakim Ziyech verloor hij echter zijn plekje.

Vorige week liet Gudelj weten het helemaal zat te zijn. Hij verbeet zich op de reservebank, wat waarschijnlijk voor alle spelers die daar zitten zal gelden, en maakte dat onomwonden duidelijk aan trainer Peter Bosz. Het kwam er op neer dat Gudelj de club voor een keuze stelde: of een gegarandeerde basisplaats, of hem op de transferlijst zetten. Ook liet hij weten dat hij afgelopen weekend, nota bene tegen zijn oude club AZ, niet op de bank plaats zou gaan nemen.

De eerste reactie van Bosz was om hem uit de selectie te verwijderen. En de tweede reactie zal vermoedelijk een vertrek tijdens de winterstop zijn. Gudelj heeft nog een contract tot medio 2020. Dat is nog een lange tijd, maar kennelijk voelt hij aan dat hij de concurrentiestrijd met Ziyech niet kan winnen. De Marokkaan is een vooruit denkende speler, waar de Ajax-fans naar snakken. Gudelj is meer het type mouwen opstropen en de bal een blinde lel geven, of anders een veilig tikje breed.

FC Twente kijkt omhoog

Vorig jaar rond deze tijd gleed FC Twente af naar de degradatiezone van de competitie. Maar nu, na twaalf speelronden, bezetten de Tukkers plek zes. En dan te bedenken dat afgelopen zomer de voetbalbond KNVB nog overwoog om de club vanwege financieel gerommel terug te zetten naar de Jupiter League.

Trainer Rene Hake is niet eens zo verbaasd. “Op een bepaald moment in de voorbereiding kreeg ik het gevoel dat we misschien niet zoveel stappen terug zouden moeten doen, als dat we aanvankelijk dachten”, zegt hij. Maar hij waarschuwt de fans, want de selectie is erg jong: “Soms is het nog onvolwassen, naïef en speels. Daarom is het ook niet uitgesloten dat we dit seizoen een serie wedstrijden krijgen waarin de resultaten minder zullen zijn.”

Back To Top