Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie ronde 11: bekerprutsers Vitesse en Emmen tegen elkaar

Het camerasysteem hawk-eye zal niet worden gebruikt bij de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax op 2 april 2017. Afgelopen weekend bleek de doellijntechnologie de beslissing op te leveren bij de strijd tussen Feyenoord en PSV.

De voetbalbond KNVB is tevreden over het systeem. Het probleem is echter dat de apparatuur nog niet mobiel genoeg is. Momenteel beschikt de bond over één systeem en die is dus geïnstalleerd in De Kuip. Tot de winterstop hingen de camera’s in de Amsterdam Arena van Ajax.

Gijs de Jong, directeur betaald voetbal bij de KNVB, streeft ernaar om het aantal systemen zo snel mogelijk te verruimen. “Ik heb wel de hoop dat dit binnen nu en tien jaar overal is. Of zelfs binnen vijf jaar. Maar volgend jaar zal het nog niet zover zijn”, aldus de bonds-td.

Vitesse wordt geen eigenaar van het Gelredome

Vitesse werkt al een kleine twintig jaar zijn thuiswedstrijden af in het Gelredome te Arnhem. Momenteel is het stadion eigendom van Live Nation, een entertainmentbedrijf. Gelredome N.V. en Exploitatiemaatschappij Gelredome (BVEG), de huurder, willen niet dat de voetbalclub de eigenaar wordt.

Vitesse streeft er al een tijdje naar om de voetbaltempel te bemachtigen. Struikelblok is dat de club dan een boete van 11,3 miljoen euro moet betalen. Dat is bepaald omdat het Gelredome met de nodige overheidssubsidie is gefinancierd. Dat was nodig om het multifunctionele karakter van het complex te waarborgen. Vitesse heeft in een brief aan Gedeputeerde Staten bepleit dat de boeteclausule wordt geschrapt.

Gelderome NV en BVEG vrezen echter dat Vitesse het voetbal zal laten prevaleren en dat de andere activiteiten dan in het gedrang komen. En dan zou de begroting nooit sluitend te krijgen zijn.
En er zijn meer klachten over Vitesse. Abiola Dauda werd afgelopen winterstop door de Arnhemmers verkocht aan het Griekse Atromitos. De Nigeriaanse aanvaller klaagt dat hij in Arnhem nooit een eerlijke kans kreeg: “Vaak komen er spelers van Chelsea naar Vitesse omdat ze minuten moeten maken. Ik had geen contract bij Chelsea, dus werd ik overgeslagen.”

Eljero Elia: het komt goed

Feyenoorder Eljero Elia heeft er weinig twijfels over: die titel gaat er dit seizoen komen. “Wij hebben nu alleen nog maar finales”, stelt de buitenspeler. “Ik denk dat het goed zit maar je weet niet wat er nog gaat gebeuren met blessures, schorsingen en scheidsrechters.”

Wedden op Eredivisie

Elia heeft momenteel zeven assists geleverd, een minder dan Hakim Ziyech, Nicolai Jorgensen en Sam Larsson. Elia noteert @7.00 bij 888sport om uiteindelijk de assistkoning te worden; Ziyech is favoriet op @1.95.

Back To Top