Het Nederlands voetbal is op clubniveau en ook met Oranje flink afgegleden, niemand ontkent dat nog. Maar wat zijn mogelijke oplossingen? De KNVB brainstormt er al dik een jaar op los en overweegt de Eredivisie op de schop te nemen.
De bond heeft in de afgelopen tijd clubs, spelersvakbonden en media de kans gegeven om input te leveren. Het doel is om de kwaliteit van de Eredivisie en Jupiler League te verhogen, zodat Nederlandse clubs ook weer aan kunnen haken bij de Europese subtop.
Meerdere Eredivisie clubs in degradatie
Een van de ideetjes is om meer clubs direct te laten degraderen. Momenteel is alleen de nummer achttien direct het haasje, maar kunnen de nummers zeventien en zestien nog het vege lijf redden via de nacompetitie. In menig Europese competitie gaan de twee of drie laagst genoteerde ploegen een treetje lager spelen.
Ook wordt nagedacht over minder clubs, zoals zestien in plaats van achttien. Nederland is tenslotte een relatief klein land, zeker in vergelijking met omringende reuzen als Duitsland en Frankrijk, en het is de vraag of er wel achttien eredivisiewaardige clubs bijeen geschraapt kunnen worden. Roda JC heeft nu bijvoorbeeld na acht speelronden drie punten en een doelsaldo van min twaalf. Het is de vraag wat topclubs opschieten door Roda met 5-0 op te rollen, zoals Feyenoord onlangs deed.
En de play-offs staan ook op losse schroeven. Voor velen zijn die een doorn in het oog. Ten eerste omdat een ploeg die na 34 zware speelronden vierde werd, alsnog zijn Europese ticket kan verliezen. Ten tweede omdat het allemaal maar weer extra wedstrijden zijn en dus de kans verhogen op blessures en oververmoeidheid.
Competitievervalsing door kunstgras
Een ander heikel onderwerp is kunstgras. Een paar profclubs spelen op het plastic goedje, de meerderheid doet het nog op ouderwets gras. Dat wekt competitievervalsing in de hand. Of niemand, of iedereen zou op kunstgras moeten spelen, maar het leidt tot scheve verhoudingen als een paar het wel doen en de rest niet.
Ook is er door een recente tv-documentaire onrust ontstaan over de gezondheid van kunstgras. Sommige matten bevatten rubberkorrels die van autobanden zijn gemaakt, en die kunnen kankerverwekkend zijn.