Ga naar hoofdinhoud
Pardew nieuwe trainer ADO en Lasse Schöne terug naar Ajax?

Het is voorlopig allesbehalve een rustige winter in de Eredivisie. De topclubs zijn flink aan het handelen, maar kijken ook met een schuin oog naar de KNVB.

Nemanja Gudelj van Ajax naar China

Eindelijk zijn ze van elkaar af, Ajax en Nemanja Gudelj. Al een tijdje kwam de Nederlandse Serviër met donderwolken boven zijn hoofd naar de club, nadat hij niet meer in het basisteam van trainer Peter Bosz voorkwam. Gudelj gaf aan ‘zich niet meer te kunnen motiveren’ en werd prompt teruggezet naar Jong Ajax. Zijn uitgaande transfer was waar beide partijen op hoopten en de verlossing komt dus uit China.

Tianjin Teda is de club waar Gudelj een contract voor drie jaar heeft getekend. Het is de nummer 10 van de Chinese competitie, maar de club beschikt nu blijkbaar over een aardige bankrekening. Want zij leggen 5,5 miljoen euro neer voor Gudelj (Ajax betaalde AZ 6 miljoen in de zomer van 2015), en ze bieden de 16-voudig international een jaarsalaris van liefst 5 miljoen euro.

Gudeljs teamgenoten zijn nu nog vooral Chinees, maar dat kan veranderen. Want bijvoorbeeld John Obi Mikel voegt zich nu ook bij Tianjin Teda, na liefst elf jaar bij Chelsea. Hij verdient ietsje meer dan Gudelj: 164.000 euro per week, zo’n 8,5 miljoen per jaar.

Ajax wil verder met Schöne, geen schorsing Onana

Het vertrek van Gudelj maakt misschien niet veel uit voor Lasse Schöne, maar Ajax heeft nu wel aangegeven het aflopende contract met de Deen te willen verlengen. De 30-jarige Schöne is bezig aan zijn vijfde seizoen in Amsterdam. Vorig jaar verloor hij zijn basisplek, maar dit seizoen heeft hij zich weer teruggevochten in de basis. Hoe dan ook, als Schöne verlengt zou hij Ajax in elk geval geld opbrengen bij een vertrek.

Ander goed nieuws voor de Amsterdammers is dat doelman André Onana niet is opgeroepen voor de Afrika Cup door de bondscoach van Kameroen. Onana had zelf al aangegeven niet mee te willen, omdat hij niet de eerste keeper is. Maar als hij was opgeroepen en hij weigerde, dan zou Onana geschorst worden voor Ajax gedurende de Afrika Cup.

KNVB wil Eredivisie omgooien

Intussen is het ook in Zeist drukke boel. De KNVB wil de Eredivisie weer spannender maken en denkt aan een rigoureuze ingreep. Niet een originele ingreep, want directeur Gijs de Jong kijkt naar het Belgische model: 16 clubs, met de top zes die na februari in uit- en thuisduels om het kampioenschap gaan spelen. Clubs als Ajax, PSV en Feyenoord zouden dan dus vier onderlinge duels spelen in plaats van twee.

De onderste zes clubs zouden op dezelfde manier gaan spelen om handhaving in de Eredivisie. De overgebleven nummers 7-10 zouden dan nog kans maken op een Europees ticket. De Jong legt uit: “Meer topwedstrijden is het doel. Meer spanning, meer weerstand. Daar worden spelers beter van en de aantrekkingskracht gaat omhoog. Veel mensen hechten aan het huidige model, maar we hebben niet de luxe om zonder argumenten aan het verleden vast te houden.” De clubs in de Eredivisie hebben nog niet gereageerd op het plan van de KNVB.

Back To Top