Ga naar hoofdinhoud
Karim El Ahmdadi VI images

De Eredivisie wordt mogelijk per 2018/19 rigoureus veranderd. De KNVB heeft een marketeer erbij gevraagd die met grote plannen komt voor de competitie-opzet.

Eredivisie naar 16 clubs, einde play-offs

De naam die de laatste dagen in Zeist het meest rond gonst, is die van Chris Woerts. Hij is marketeer en voormalig commercieel directeur van Feyenoord en Sunderland. In zijn actieplan ‘Je toekomst bepaal je zelf’ komt hij met een aantal flinke ingrepen die de KNVB kan doen om het voetbal eerlijker en aantrekkelijker te maken.

Zo vindt Woerts dat het spannender wordt als de Eredivisie én Eerste Divisie teruggaan naar een maximum van 16 clubs, met ook nog eens afschaffing van de door vele fans zo gehate play-offs. In het kort komt het neer op: winnaar is kampioen, nummers 2-3-4 spelen Europees voetbal en de nummers 15 en 16 degraderen rechtstreeks. De competitie moet volgens Woerts herkenbaar zijn en duidelijk uit te leggen voor de fans.

Spelen vanaf september en tijdens Kerst

Verder kijkt Woerts ook nog naar het commerciële aspect in tijd. De Eredivisie begint nu in augustus, wanneer volgens hem nog veel mensen op vakantie zijn. Hij ziet de competitie liever in september beginnen. De laatste twee weken van augustus zijn dan een mooie gelegenheid om de KNVB Beker te spelen. Maar dan zonder amateurs en alleen met clubs uit de Eredivisie, Eerste Divisie en Tweede Divisie (nog te vormen); de amateurs vormen dan hun eigen KNVB Beker.

Maar het beginnen op 1 september maakt het speelveld ook gelijk, omdat dan de transferperiode is afgelopen. Ook wil hij langer laten doorspelen in december, dus ook nog in de laatste twee weken van de maand met een tempo van 72 uur. Volgens Woerts is december juist de meest aantrekkelijke periode van het jaar. In de Premier League spelen ze al jaren op beide kerstdagen en tijdens Oud en Nieuw.

Extra toernooi Eredivisie en internationaal

Zakenman Woerts heeft nog veel meer bedacht om het ook financieel aantrekkelijker te maken. Door met 16 clubs te spelen in de Eredivisie, ziet hij ruimte om aan het eind van het jaar een knock-outcompetitie te maken voor die 16 clubs. Daarin strijden ze in twee weken om een hoofdprijs van 5 miljoen euro en eventueel een Europees ticket. Hij vindt het aantrekkelijk voor TV-partners en supporters omdat er echt iets te winnen valt.

Het internationale aspect laat Woerts ook niet liggen. Zo ziet hij de mogelijkheid om – net als andere landen zoals Italië – de Johan Cruijff Schaal in het buitenland te spelen. Als eerste denkt hij aan voormalige kolonies als Suriname, Indonesië en het Caribisch gebied. Ook zou hij graag met topclubs meedoen aan de International Champions Cup die wordt gehouden in Amerika, Australië en China. En hij ziet een mogelijkheid om de KNVB Beker in samenspraak met andere landen te doen.

Woerts vindt dat Nederland moet durven veranderen. “Daar hebben de clubs ook om gevraagd. Want we voelen de achterstand met Europa steeds groter worden. Wij moeten weer kunnen aanhaken bij Europa en weer meedoen om de prijzen. We moeten een stabiel Europees land worden dat altijd verzekerd is van topvoetbal in Europa. Dat moet leidend zijn. Iedereen praat mee over het plan. Maar ik heb vast een voorzet gegeven, een aantal ideeën waardoor volgens mij het voetbal in Nederland beter wordt.”

Wedden op Eredivisie

Het aspect van ‘winnaar is kampioen’ is er gelukkig altijd al in de Eredivisie. Bookmaker 888sport voorziet een spannende strijd tussen de Klassieke Top Drie dit seizoen. Want zij zetten zowel Feyenoord als PSV op 2.60 om de landstitel te winnen, maar Ajax volgt kort op 3.00.

Back To Top