Ga naar hoofdinhoud
PEC Zwolle - Fortuna Sittard Eredivisie

De KNVB start deze week gesprekken over het omgooien van de Eredivisie en de structuur hiervan. Onder meer de play-offs en degradatieregelingen staan op het programma.

Verdeeldheid over play-offs en degradatie in Eredivisie

De gesprekken zijn onder meer naar aanleiding van een plan dat is opgezet door Chris Woerts, voormalig commercieel directeur van Feyenoord en Sunderland. Zo wil hij naar 16 clubs in de Eredivisie en Eerste Divisie, de play-offs afschaffen, andere speeldata en wil hij een ander toptoernooi aan het eind van de competitie.

De KNVB ziet wel heil in het plan van Woerts en gaat dezer dagen gesprekken voeren met clubs over de rigoureuze plannen. Maar bijvoorbeeld het afschaffen van de play-offs zorgt al voor een splitsing in de Eredivisie. De topclubs willen het liefst geen play-offs om de prijzen, terwijl subtoppers er juist een mooie kans in zien om een ticket te pakken voor Europees voetbal.

De KNVB wil misschien ook naar hardere degradatieregels: Nu degradeert nog maar één club rechtstreeks, over een paar seizoenen (2018/19) moeten dat er misschien twee of drie worden. Ook het voetballen rond de Kerst en een latere start van de competitie (vanwege de transferperiode) zijn onderwerp van discussie.

89 spelers uit Eredivisie hebben interlandplicht

Momenteel ligt het Nederlandse clubvoetbal even stil vanwege de interlandperiode. Clubs uit de Eredivisie hebben in totaal 89 spelers afgestaan aan landenteams (of nationale jeugdteams) met de hoop dat ze heel terugkomen. Ajax is het meest leeggelopen met 17 spelers. De meeste daarvan gaan niet naar Oranje, maar naar Jong Oranje: Liefst vijf spelers. PSV volgt met 10 spelers en Feyenoord moet 9 spelers even missen.

Overigens is PSV wel hofleverancier van Oranje met vijf spelers. Alleen Excelsior en Roda JC blijven compleet deze interlandperiode. Opvallend is verder dat de Eredivisie vier spelers levert aan Kosovo: Arber Zeneli (Heerenveen), Milot Rashica (Vitesse), Sinan Bytyqi (Go Ahead Eagles) en Bersant Celina (FC Twente).

AZ en Feyenoord hebben beste grasmat van Eredivisie

Intussen wordt ook elke week bijgehouden welke club zijn grasmat het beste bijhoudt. De aanvoerders in de Eredivisie geven elk week een cijfer van 1-5 aan de ondergrond waarop ze spelen. Met een gemiddelde beoordeling van 4,7 gaan voorlopig De Kuip van Feyenoord en het AFAS-stadion van AZ aan de leiding. De Amsterdam ArenA van Ajax staat op een negende plaats met 3,7. Het kunstgras van het MAC³PARK stadion van PEC Zwolle krijgt veruit de slechtste beoordeling: een 1,2. De winnaar krijgt aan het eind van het seizoen een kleine prijs. Vorig jaar ging die prijs naar Feyenoord.

Back To Top