Ga naar hoofdinhoud
Transfer Matthijs de Ligt van Ajax naar Bayern Munchen? Getty

Is het de taak van een betaald voetbalorganisatie om zoveel mogelijk winst te maken of om een zo sterk mogelijke selectie samen te stellen? Bij Ajax lijken deze doelen in conflict met elkaar. Steeds meer fans morren dat Ajax angstvallig de hand op de knip houdt en te veel spelers verkoopt.

Laten we eerst een blik werpen op de financiele kanten van het recente transferbeleid. We beginnen bij het seizoen 2010-2011 zodat we het alleen over (vrij) recente verwikkelingen hebben. Dat jaar werd er voor 5 miljoen gekocht en 29,2 miljoen verkocht (Luis Suarez was de klapper). Het seizoen erna hielden in- en uitgaande transfers elkaar in balans. In 2012-2013 was er weer een dikke winst met 5,7 miljoen uitgaven en 32,8 miljoen inkomsten. Vervolgens 6,80 aan uitgaven en 23.9 aan inkomsten, 12,8 uit en 28,9 in.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Meer uitgaven dan inkomsten

In 2015-2016 keerde het patroon om met 11,3 miljoen aan uitgaven en 6 miljoen aan inkomsten. Vorig seizoen werd ook aardig gespendeerd met 35,5, maar de inkomsten overtroffen dat ruim met 80,5. En dit seizoen grijst de penningmeester alweer zijn gouden tanden bloot: 16,5 aan uitvaven, 80 miljoen inkomsten.

Dit decennium is er dus dik 180 miljoen euro netto verdiend aan het transferbeleid. Petje af. Dat is een opmerkelijke prestatie, zeker gezien de alsmaar zwakkere prestaties van Nederlandse clubs in Europa. Dat er dan toch zoveel spelers hun waarde op wisten te krikken, pleit voor de scouting, opleiding en trainers van Ajax.

Marc Overmas bestrijdt handelen uit winstoogmerk Ajax

Maar waar is het nou voor nodig om 180 miljoen euro op te potten? Goed, je kan daar tegenwoordig maar twee derde Neymar van kopen, maar voordat de huidige transfersom-explosie kwam, had je daar een stuk of zes man kunnen halen die Ajax in de competitie aan 34 gewonnen speelronden op rij hadden geholpen.

Technisch directeur Marc Overmars bestrijdt dat de Raad van Commissarissen of hijzelf vooral uit winstoogmerk handelt. “Als wij echt de juiste speler kunnen vinden en daar hangt een prijskaartje aan, dan zitten we in de mooie omstandigheid dat we dat kunnen doen. Wij hoeven niet te wachten, maar dat moet wel absoluut een toegevoegde waarde zijn.” Wat hij dus eigenlijk zegt is dat zijn scouts zitten te slapen, want hoezo kunnen ze zulke spelers niet vinden? Kijk een avondje Champions League en je vindt er zo tientallen.

Ajaxfans zien het hoofdschuddend aan en moeten in de winterstop vrezen dat ook Kasper Dolberg wordt verpatst. De portemonnee voller, het veld schraler.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Back To Top