Ga naar hoofdinhoud
Blessure Steven Bergwijn valt mee | Kuijt voorlopig geen trainer

Eredivisie nieuws. Met negen zeges op rij is Feyenoord bezig aan een droomseizoen in de Eredivisie. Met winst op Ajax in de Klassieker kan Feyenoord zich scharen in een illuster rijtje.

Feyenoord hoopt op 10 op rij in Eredivisie tegen Ajax

Komende zondag staat de Klassieker op het programma. In De Kuip hoopt koploper Feyenoord verder afstand te nemen van nummer twee Ajax. Het verschil is nu vijf punten, doordat Feyenoord al zijn voorgaande negen duels heeft gewonnen. Het verschil met PSV is al negen punten. De Rotterdammers zijn dus goed op weg naar een eerste landstitel sinds 1998/99, maar ook naar de top van een kleine historische lijst.
Want in de geschiedenis van de Eredivisie lukte het een club tot nu toe zes keer om met minimaal tien overwinningen te beginnen. Drie keer lukte dat Ajax: in 1969/70 (10), in 1995/96 (12) en in 1997/98. Alle drie de keren werd Ajax kampioen. In 1995/96 reikte het ook nog tot de verloren Champions League-finale en in 1997/98 pakte Ajax de dubbel.

Feyenoord wil eigen geschiedenis doorbreken in Eredivisie

AZ pakte tien zeges op rij in 1980/81, wat ook voor de Alkmaarders een erg succesvol seizoen bleek. De club, toen nog AZ ’67 geheten, pakte ook de dubbel en kwam zelfs tot de finale van de UEFA Cup, die het helaas verloor van Ipswich Town. Absoluut recordhouder is PSV met 17 in het seizoen 1987/88. De Eindhovenaren wonnen dat seizoen zelfs de treble: landstitel, KNVB Beker en de Europa Cup I. Iets wat maar acht clubs in Europa ooit lukte.

De zesde club die het ooit lukte, was Feyenoord zelf. In het seizoen 1967/68 was het ook de eerste club die tien zeges vanaf de competitiestart pakte. Het zure is juist dat Feyenoord als enige van die zes niet de titel pakte. Uiteindelijk stoomde Ajax over de Rotterdammers heen naar de titel, onder leiding van Rinus Michels en met een weergaloze Johan Cruijff die 33 keer scoorde in alle competities.

Giovanni van Bronckhorst tevreden, maar op zijn hoede

Natuurlijk is men in De Kuip uitermate tevreden met de koppositie. Maar met de laatste landstitel daterend van de vorige eeuw, gaan ze nog echt niet met hun hoofd in de wolken lopen. Vooral Giovanni van Bronckhorst niet, die als speler in acht seizoenen nooit de titel pakte met Feyenoord (1993-1998 en 2007-2010).

“Er staat echt een team in het veld, meer dan vorig seizoen. Dat is mooi om te zien en geeft veel vertrouwen. Natuurlijk is er veel positiviteit rond het team. Maar het belangrijkste is dat we zelf geen polonaise gaan lopen en dat merk ik ook in de spelersgroep. We zijn blij en trots dat we bovenaan staan, maar er is nog een lange weg te gaan. Dat besef is er.”
Overigens is er wel één persoon die bij Feyenoord rondloopt, die wel weet wat het is om met de schaal op de Coolsingel te staan. Assistent-trainer sinds 2011 Jean-Paul van Gastel was in 1998/99 zelfs de aanvoerder die de schaal voor het laatst toonde aan de Feyenoord-fans. Samen met de Johan Cruijff Schaal in 1999 overigens zijn enige twee prijzen als speler.

Back To Top