Ga naar hoofdinhoud
Feyenoord en Ajax nemen meer afstand en Kuipvrees Sparta blijft VI Images

Eredivisie programma speelronde 1. Koud een maandje na de finale van Euro 2016 begint de Nederlandse Eredivisie weer. Het seizoen wordt vrijdag om 20:00 uur geopend door NEC en PEC Zwolle, waarna op zaterdag Utrecht de landskampioen PSV ontvangt en op zondag promovendus Sparta thuis tegen Ajax speelt.

FC Utrecht – PSV

De fans van PSV mogen hopen op een vlekkeloze ouverture van de nieuwe eredivisiejaargang. PSV won namelijk vijf van de laatste zes duels tegen Utrecht en ging in slechts een van de zes meest recente trips naar de Domstad onderuit. Daarbij hebben de Brabanders de gewoonte veel te scoren tegen Utrecht: 16 keer in de laatste zes confrontaties. Bovendien sloot de kampioen vorig seizoen af met negen gewonnen uitwedstrijden op rij, en in de laatste vijf daarvan werd ook nog eens minstens driemaal gescoord.

FC Groningen – Feyenoord

Feyenoord besloot de vorige competitie op de derde plaats, maar het gat richting de top twee was kolossaal. Dat had vooral veel te maken met de inktzwarte reeks na de winterstop, toen zelfs latere degradanten meer punten pakten dan de Rotterdammers. Tegen Groningen weet Feyenoord al een paar jaar nederlagen af te wenden. Van de zes meest recente duels won de Stadionclub er drie en ook werden driemaal de punten gedeeld.

Puntjes van zorg, vanuit het oogpunt van Feyenoordfans dan, is dat Groningen bij de laatste zes bezoeken van Feyenoord aan de Euroborg slechts eenmaal verloor en tweemaal won. En in vier van die vijf laatste onderlinge treffen in Groningen ontving een Feyenoorder een rode kaart.

Sparta – Ajax

Welkom terug Sparta. Eindelijk zal het Kasteel in Rotterdam weer fungeren als speelmat op het hoogste voetbalniveau van Nederland. In de vorige periode dat Sparta acteerde in de Eredivisie, waren duels tegen Ajax garanties voor veel goals. In de zes laatste matches vielen er liefst 26 goals, tien voor Sparta en zestien voor Ajax. Overigens is Ajax het enige Europese team dat in het kalenderjaar 2016 geen enkel officieel duel heeft verloren. In de Eredivisie bleef het de laatste 18 speelrondes van vorig seizoen ongeslagen.

Programma Eredivisie speelronde 1

Vrijdag 5 augustus 2016
20:00 NEC – PEC Zwolle

Zaterdag 6 augustus 2016
18:30 ADO Den Haag – Go Ahead Eagles
19:45 FC Twente – Excelsior
19:45 FC Utrecht – PSV
20:45 Willem II – Vitesse

Zondag 7 augustus 2016
12:30 FC Groningen – Feyenoord
14:30 AZ – sc Heerenveen
14:30 Sparta – Ajax
16:45 Roda JC – Heracles Almelo

Back To Top